Een verzuimende medewerker kost gemiddeld € 405 per dag, dé reden voor werkgevers om verzuim zoveel mogelijk te voorkomen. Maar dat gaat niet vanzelf, dit behoeft een strategische aanpak. Verzuim is echter met de juiste kennis en kunde makkelijker te beïnvloeden dan vaak wordt gedacht. Mirelle Klijs is eigenaar van drie bedrijven die diensten aanbieden waarmee je op alle niveaus het verzuim kunt beïnvloeden.
Een spoor 2 traject werkt wel degelijk: met een coachingstraject op maat creëren wij een win-winsituatie.
McCourse, hét platform voor (korte) courses
Voor een goede preventie en effectieve curatie is het nodig dat leidinggevenden beschikken over voldoende kennis en vaardigheden. Dit betekent niet dat ze allemaal een meerjarige HR-opleiding moeten volgen, pragmatische korte cursussen – op de praktijk gericht – zijn een veel betere oplossing. Dat 70% van het verzuim een niet-medische oorzaak heeft, biedt een heleboel mogelijkheden. Directeur en trainer Mardou Hollenbach: “Leidinggevenden staan dicht bij de medewerkers. Aan hen de taak de collega’s die risico lopen om uit te vallen goed in beeld te hebben. Hiervoor is het belangrijk dat ze (stress-)signalen leren herkennen en deze goed bespreekbaar kunnen maken. Als iemand dan toch uitvalt, is het cruciaal dat leidinggevenden het betere gesprek aan kunnen gaan en relevante kennis hebben van wet- en regelgeving. Om vervolgens de juiste interventies in te kunnen zetten indien nodig. Goed getrainde leidinggevenden weten bijvoorbeeld hoe ze medewerkers eigenaar kunnen maken van hun eigen traject naar herstel en inzetbaarheid, waardoor ze sneller en duurzaam terugkeren op de werkplek.”
Amplitie gaat over intrinsieke motivatie
Naast curatie en preventie hoor je in HR-land steeds meer over amplitie. “Zitten medewerkers goed in hun vel op het werk, dan raken ze intrinsiek gemotiveerd en melden ze zich minder snel ziek. Als een werkgever bereid is hierin te investeren, heeft het meer werkgeluk en kostenbesparingen als positief effect. Competente leidinggevenden weten wat te doen op alle drie niveaus en durven hun rol te pakken. Door het juiste gesprek te voeren, kunnen ze het verzuim en de inzetbaarheid effectief beïnvloeden. De courses van McCourse bieden hiervoor het nodige inzicht en praktische tools. Deelnemers kunnen er de volgende dag al mee aan de slag”, sluit Mardou af.
De Verzuimmakelaar, voor effectieve arbodienstverlening
Ondanks alle inspanningen om verzuim te voorkomen, ontkom je er niet altijd aan dat medewerkers uitvallen. Veel werkgevers denken dat ze geen invloed hebben op het herstel. Directeur Mirelle Klijs: “Als je het juiste gesprek voert, is alles bespreekbaar. En dan kom je er vaak achter dat er meer speelt. Op de niet-medische factoren kun je door een persoonlijke aanpak veel invloed uitoefenen. Daarom ben ik zeven jaar geleden gestart met De Verzuimmakelaar: ik vond dat arbodienstverlening anders kan. Bij ons geen standaard pakketten met een standaard protocol. Wij bekijken per medewerker welke begeleiding nodig is om het verzuim te beïnvloeden. De casemanager adviseert, maar de werkgever houdt zelf de regie en heeft hierdoor meer grip op de kosten. Goede arbodienstverlening is maatwerk, alleen op die manier kunnen we de klant echt ontzorgen.”
Verlengstuk van HR
Door de oprechte betrokkenheid kan De Verzuimmakelaar een verlengstuk zijn van de afdeling HR. “Onze gecertificeerde, zeer ervaren casemanagers doen hun werk met passie en zijn stuk voor stuk professionals. Ze acteren op hoog niveau, zijn echte vakidioten en voor vragen altijd dezelfde dag bereikbaar. Bovendien denken ze ook mee over preventie, welke providers zijn nodig om verzuim te voorkomen. Deze kwaliteit wordt echt gewaardeerd. Zoals een klant laatst zei: jullie zien de risico’s binnen mijn organisatie en komen met praktische oplossingen. Hierdoor heb ik een hele zorg minder”, aldus Mirelle.
Een goed 2e spoor traject levert op
Zijn medewerkers langer dan een jaar ziek, dan volgt een spoor 2 traject. “Hiervan wordt vaak gezegd dat het zonde geld is, omdat het niks zou opleveren. Ik weet dat dat niet klopt, we hebben praktijkvoorbeelden genoeg. Kwalitatief goede coaching maakt hét verschil, daarom ben ik ruim dertien jaar geleden met 2de Spoor begonnen”, vertelt een ambitieuze Mirelle Klijs. Inmiddels zijn er bijna 50 coaches werkzaam voor 2de Spoor, verdeeld over heel Nederland. “Zo is er altijd een coach in de buurt, anders kun je geen maatwerk bieden. Want maatwerk betekent voor ons persoonlijk contact, bij de medewerker thuis, met een coach die dezelfde ‘taal’ spreekt en een netwerk heeft in de regio.”
Duurzame plaatsingen
Mirelle wil Champions League spelen en steeds beter worden. “We selecteren alleen de allerbeste coaches die het speelveld van verzuim echt snappen en we zorgen voor goede bijscholing. Een 2e spoortraject heeft een coachende kant en een technisch aspect. Onze coaches zijn empathisch naar de werknemer toe en kunnen kandidaten goed motiveren en stimuleren eigenaar te worden van hun traject. Maar ze kunnen ook op niveau sparren met werkgevers en op het juiste moment bepaalde stappen maken. Zo zorgen zij ervoor dat de dossiers goed op orde blijven en Poortwachterproof zijn. Bij 2de Spoor gaan we voor de kortste weg naar werk, met als doel duurzame plaatsingen. Dat bereik je alleen met kwalitatief hoogwaardige coachingstrajecten.”