In Nederland duurt het gemiddeld 600 dagen na goedkeuring door het Europese Geneesmiddelen Agentschap voordat kostbare geneesmiddelen in het basispakket komen. Dat is lang in vergelijking met alle ons omringende landen.
“Die lange doorlooptijd stemt treurig” zegt Lars van Markus. Hij is General Manager van Daiichi Sankyo Nederland, maker van innovatieve oncologische en cardiovasculaire geneesmiddelen. “Wij zien nu dat patiënten crowdfundingacties en petities beginnen. Dat vind ik schrijnend en daarom wil ik mijn stem laten horen want Nederland verdient beter.” “Natuurlijk moet de prijs van een geneesmiddel in balans zijn met de meerwaarde die het biedt voor de zorgverlening” vervolgt Van Markus. “Daichi Sankyo onderschrijft de WHO definitie voor eerlijke beprijzing van geneesmiddelen: betaalbaar voor het zorgsysteem en met ruimte voor fabrikanten om te blijven investeren in nieuwe geneesmiddelen.” Ook past het bedrijf verschillende prijs- en vergoedings oplossingen toe om onze geneesmiddelen beschikbaar te maken voor zoveel mogelijk patienten.
Elk van de twintig landen waar Daiichi Sankyo actief is, kent zijn eigen proces om kostbare medicijnen toe te laten tot het zorgstelsel. Volgens Van Markus is de procedure in Nederland “zorgvuldig, maar tijdrovend”. Hij denkt dat een directe informatie uitwisseling tussen alle betrokken partijen het beoordelingsproces kan versnellen en de prijsonderhandelingen kan vergemakkelijken.
Beoordeling Zorginstituut
Het proces om medicijnen te gaan vergoeden bestaat uit drie stappen. Het Zorginstituut Nederland (ZIN) kijkt eerst naar effectiviteit en veiligheid, dan mogelijke totale kosten, en ten derde kosteneffectiviteit ten opzichte van de bestaande behandeling. Dan worden deze drie dossiers beoordeeld door de wetenschappelijke adviesraad van ZIN. Op basis daarvan geeft ZIN advies aan de minister van VWS over een ‘maatschappelijk acceptabele’ kostprijs van het geneesmiddel. Tot slot onderhandelen de minister en de fabrikant over die kostprijs. Van Markus meent dat de vragen van de wetenschappelijke adviesraad van ZIN sneller kunnen worden weggenomen door rechtstreeks contact in de procedure in te bouwen. Hij meent dat onduidelijkheden over het aangeleverde dossier sneller kunnen worden weggenomen door een geformaliseerde vorm van rechtstreeks contact in de procedure op te nemen. Van Markus: “De gevraagde informatie is meestal snel beschikbaar omdat wij al jaren vele aspecten van een geneesmiddel hebben onderzocht. Goed gestructureerde vraag- en antwoordsessies kunnen helpen om snel de gevraagde duidelijkheid te geven. Nu moet dat nog in tijdrovende schriftelijke vragenrondes.”
Prijsonderhandelingen
De prijsonderhandelingen met VWS kunnen ook sneller wanneer het prijsadvies van ZIN als uitgangspunt geldt. “We moeten de geest weer in de fles krijgen” zegt Van Markus daarover. “
Hij begrijpt dat VWS geen makkelijke taak heeft om zorgkosten te beteugelen. Maar stelt ook dat de geneesmiddelenkosten gecorrigeerd voor inflatie al zeker 15 jaar op circa 8 procent van het totale zorgbudget liggen. “Het beeld van graaiende geneesmiddelenproducenten is niet terecht. Wij staan achter onze medicijnen en zijn bereid het oordeel over meerwaarde én de kostprijs door het Zorginstituut centraal te stellen. Zodat ook wij bijdragen aan de solidariteit in het Nederlandse zorgstelsel en patiënten sneller toegang krijgen tot nieuwe medicaties.”