Honderdduizenden Nederlanders zijn ondervoed. Toch maakt 85% van de Nederlanders zich (bijna) nooit zorgen zelf risico te lopen op ondervoeding en weet slechts 27% wat het echt inhoudt.
Veel mensen denken dat ondervoeding alleen voorkomt in arme landen of bij hongersnood. Maar ook in Nederland is ondervoeding een groot probleem, zij het met andere oorzaken. Hier ontstaat ondervoeding voornamelijk door ziekte, eenzaamheid, verdriet, verminderde eetlust of psychische problemen. Het kan iedereen raken: jezelf, je ouders, grootouders, partner, buurman of buurvrouw. De gevolgen van ondervoeding kunnen ernstig zijn: herstel na ziekte duurt langer, ziekenhuisopnames worden verlengd en in het ergste geval kan ondervoeding zelfs leiden tot vroegtijdig overlijden.
Duidelijk zichtbare signalen
Ondervoeding kent meestal duidelijk zichtbare signalen, zoals onverwacht gewichtsverlies, losser zittende kleding of vermoeidheid. Helaas worden deze signalen vaak niet als zodanig herkend. Door naar elkaar om te kijken, kunnen we hier verandering in brengen. Als signalen eerder worden herkend, kan ondervoeding in veel gevallen worden voorkomen. En dat is belangrijk.
Het verhaal van Anjo
Anjo Geluk-Bleumink weet uit eigen ervaring hoe belangrijk het is om ondervoeding op tijd te herkennen. ‘Een tijd geleden ben ik zelf ondervoed geraakt tijdens een ziekenhuisopname. Toen zijn de signalen niet herkend en benoemd. Ik had geen energie en kon door alle medicijnen kon ik niet eten. Later pas zag ik hoe groot de gevolgen waren. Als we met elkaar meer op de signalen letten, kunnen we het veelal voorkomen,’ vertelt Anjo. Inmiddels zet Anjo zich in voor ouderen, onder andere als voorzitter van Denktank 60+ Noord.
Kijk naar elkaar om
Volgens diëtist Mariëlle Mullier is het belangrijk dat we meer praten over voeding en gezondheid, zowel thuis als in de zorg. ‘Door signalen sneller te herkennen en te bespreken, kunnen we veel leed voorkomen. Diëtisten en artsen kunnen veel betekenen voor mensen met ondervoeding.’ De landelijke campagne “Ondervoeding op het Menu” roept iedereen op om alert te zijn op signalen van ondervoeding en hulp te zoeken bij een arts, diëtist of thuiszorg bij een vermoeden van ondervoeding. Kijk naar elkaar om, herken de signalen, maak het onderwerp bespreekbaar en kom in actie bij twijfel. De campagne is een initiatief van Nutricia.






