Het biomedische bedrijf ElmediX wil patiënten met pancreaskanker helpen. Met behulp van hittetherapie wordt getracht tumoren te verkleinen. De eerste lopende klinische studie, uitgevoerd in het Universitair Ziekenhuis Antwerpen, is veelbelovend.
“We denken al langer dat een tumor krimpt onder hoge temperaturen. Uit laboratoriumexperimenten en vroegere studies weten we dat de kanker hierop reageert, maar onderzoekers slaagden er in de jaren ’80 nog niet in dit veilig uit te voeren”, zegt John-Paul Bogers, oprichter, geneesheer en hoogleraar celbiologie aan de UAntwerpen. Met nieuwe techniek hebben hij en ingenieur en medeoprichter Johan Van den Bossche een toestel ontwikkeld dat de hittetherapie wel veilig kan uitvoeren. Hierbij wordt het lichaam van een patiënt gedurende een aantal uur – onder volledige verdoving –opgewarmd tot 41,5 graden Celsius. Met sensoren wordt de temperatuur gecontroleerd. De behandeling van ElmediX wordt in eerste instantie gecombineerd met andere behandelingen (o.a. chemotherapie, radiotherapie of immunotherapie). “Bij verwarming krijg je stimulatie van het immuunsysteem. De hoge temperaturen zijn dodelijk voor tumorcellen, maar niet schadelijk voor gewone cellen. Bovendien vergroot je de doorbloeding, waardoor de medicatie beter bij de tumor kan komen.” De doelstelling is om te mikken op levensverlenging met beperkte bijwerkingen. “Tumoren worden soms resistent aan medicatie, hitte kan dit waarschijnlijk doorbreken.”
Klinische studie
Voor Bogers speelt ook een persoonlijke motivatie. “Mijn moeder is overleden aan pancreaskanker. Het is een ernstige ziekte met weinig goede behandelmethoden.” Hoop, expertise en doorzettingsvermogen zijn sleutelelementen bij een medische doorbraak. Maar ook patiënten en investeringen zijn onmisbaar. “De eerste veiligheidsstudies zijn succesvol uitgevoerd. Zo toonden we bij terminale honden en bij de eerste 4 patiënten aan dat onze hittetechniek veilig is én eerste tekens van werking toont.” Momenteel loopt aan het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA) een klinische studie. “We zoeken Nederlandse patiënten met pancreaskanker die voor de experimentele behandeling naar Antwerpen willen komen.” Klinische studies zijn erg duur, maar noodzakelijk. “Het vraagt om een enorme investering. Tot nog toe hebben we het onderzoek gefinancierd met geld van rijke Belgische families.” Voor de ‘last-mile-to-market’ zoekt ElmediX nieuwe investeerders. Momenteel hebben we een operationeel apparaat in het UZA. Met het nieuwe kapitaal willen we een tweede bouwen, onder andere voor onderzoek in een Nederlands ziekenhuis.”
Steun ons onderzoek. Kijk voor informatie op: www.elmedix.com