Van een leven getekend door heftige zenuwpijn naar een leven vrijwel zonder pijn. Neurostimulatie heeft veel betekend voor Hedwig Kupers. Zij vertelt hoe een innovatie een groot verschil kan maken in het leven van een pijnpatiënt.
“De kwaliteit van mijn leven is weer goed en ik ben aardiger geworden.” In één zin legt Hedwig Kupers de impact van neurostimulatie op haar leven uit. Om duidelijk te maken wat neurostimulatie is en waarom Hedwig die nodig had, moeten we terug in de tijd. “Een jaar of twintig geleden kreeg ik in eerste instantie pijn in mijn knie. Na een lange zoektocht bleek de oorzaak te liggen in beknelde zenuwen in mijn rug. Ik ervaarde heftige zenuwpijn, die vanuit mijn rug uitstraalde naar mijn beide benen.” Met een enorme invloed op Hedwigs leven tot gevolg, zo vertelt ze. “Door de pijn kon ik nauwelijks zitten of liggen, daardoor stond of liep ik het liefst. Uiteindelijk was ik door de pijn, maar ook door de zware pijnstillers die ik kreeg, niet meer in staat om te werken. Concentreren ging niet meer, samenwerken evenmin. Van collega’s kreeg ik later te horen dat ik ook niet meer zo aardig was. Ik sliep slecht en door de pijnstillers raakte ik opgefokt. Om een voorbeeld te geven, als iemand in de supermarkt het lef had om voor mij ineens stil te staan, was ik in staat om diegene tegen de hakken te rijden, zo snel geïrriteerd was ik.”
Elektrische pulsen verminderen pijn
Omdat geen enkele pijnbehandeling en pijnstiller hielp, werd Hedwig in het Gelre Ziekenhuis in Apeldoorn gewezen op een ultiem middel: neurostimulatie, een vorm van neuromodulatie. Een middel dat niet zo snel wordt ingezet vanwege de kosten, maar zeker ook vanwege de zwaarte van de ingreep en de leefregels waaraan een patiënt zich na de operatie moet houden. “Ik mag bijvoorbeeld niet hardlopen, omdat ik niet hard neer mag komen,” legt Hedwig uit, “en daarnaast mag ik mijn armen nooit boven mijn hoofd houden. Maar ook mag ik op Schiphol niet door de poortjes, vanwege het metaal in mijn lichaam.” Deze nadelen zijn echter relatief en vallen volgens Hedwig bovendien volledig in het niet bij de voordelen. Wat is er precies met haar gebeurd? “In het ziekenhuis is een elektrode in mijn lichaam geplaatst en in een later stadium ook een accu.” Dit medische implantaat geeft nu in Hedwigs lichaam elektrische pulsen af, waardoor de pijn afneemt.
Innovaties staan niet stil
Bij neurostimulatie is sprake van een succes als de pijn bij een patiënt is gehalveerd. “Bij mij is de pijn echter bijna tot nul gereduceerd,” vertelt Hedwig. “De kwaliteit van mijn leven is echt weer goed.” Ze nu vrijwilliger van de Patiëntenvereniging voor Neuromodulatie (www.pvvn.nl), omdat de innovatie haar zo veel gebracht heeft. Desondanks is Hedwig niet helemaal zorgeloos. “In Nederland worden steeds minder pijnindicaties vergoed. Het is op dit moment helaas nog maar de vraag of neurostimulaties onder de vergoedingen blijven vallen.” Tegelijkertijd ziet ze gelukkig dat die innovaties op dat gebied niet stilstaan. “De accu’s zijn kleiner geworden en ik heb intussen een oplaadbare neurostimulator gekregen, waardoor ik in de toekomst minder vaak hoef te worden geopereerd om die te vervangen. Verder waren de stimulatoren vroeger laagfrequent en inmiddels hoogfrequent, waardoor iemand de stimulatie niet meer voelt. Zo blijven de innovaties maar doorgaan.”