Maar liefst 1 op de 17 Nederlanders heeft diabetes, ook wel bekend als suikerziekte. Wie in Nederland diabetes heeft, mag zich echter relatief gelukkig prijzen, want onze diabeteszorg is internationaal vermaard.
Iedereen die dit leest, kent wel een of meer diabetespatiënten of is er zelf één. Desondanks weet lang niet iedereen wat deze chronische ziekte precies inhoudt. “Sterker nog, veel van de 1,2 miljoen diabetespatiënten weten zélf niet eens goed wat ze hebben”, zegt Jeroen Doorenbos, trainer bij Diabetesvereniging Nederland en ook diabetespatiënt. “In mijn ogen is het voor hen van groot belang om kennis over diabetes te vergaren, omdat je er veel schade in je lichaam mee kunt voorkomen.”
Type 1 en 2
Diabetes is een stofwisselingsziekte waarbij de (brand)stof glucose niet goed door het lichaam wordt verwerkt, waardoor ze in het bloed blijft zitten. Er zijn verschillende typen diabetes, vertelt Doorenbos. “Maar veruit de bekendste zijn diabetes type 1 en diabetes type 2. De eerste is een auto-immuunziekte, de tweede is sterk leefstijlgerelateerd, al kan die ook erfelijk zijn. Vroeger werd deze vorm ouderdomsdiabetes genoemd, maar tegenwoordig krijgen steeds jongere mensen deze ziekte, met name door te veel eten en te weinig bewegen. Zo’n 10 procent van alle patiënten heeft type 1 en 90 procent type 2.”
Impact op dagelijks leven
Volgens Doorenbos is de invloed van diabetes op het dagelijks leven enorm. “Simpelweg omdat je diabetes nooit even terzijde kunt schuiven. Alles wat je doet en laat – eten, drinken, bewegen, je emoties – heeft direct invloed op de ziekte.” Zelf heeft Doorenbos diabetes type 1. Hij geeft een voorbeeld waaruit de impact van diabetes blijkt. “Ik moet sterk letten op de hoeveelheid koolhydraten die ik binnenkrijg. Ik spuit bij mezelf namelijk insuline in, een hormoon dat de glucose uit het bloed haalt. De hoeveelheid insuline die ik moet inspuiten, hangt zeer sterk af van de hoeveelheid koolhydraten die ik binnenkrijg. Dat betekent dus dat ik bij werkelijk alles wat ik eet en drink moet gaan rekenen: hoeveel koolhydraten zitten er precies in?”
“Tegenwoordig krijgen steeds jongere mensen diabetes type 2, met name door te veel eten en te weinig bewegen”
Wetenschappelijke ontwikkelingen
Diabetes is een chronische ziekte, wat betekent dat genezing niet mogelijk is. Gelukkig is sterke verbetering van de kwaliteit van leven wél mogelijk. En juist daarom is het van belang om je als patiënt goed op de hoogte te stellen van jouw specifieke vorm van diabetes. Wat kun je aan je leefstijl veranderen om toekomstige schade aan je organen te verminderen of zelfs te voorkomen? Daarnaast zit ook de wetenschap niet stil. Er zijn tal van ontwikkelingen die de afgelopen tien jaar de kwaliteit van leven van diabetespatiënten al hebben verbeterd. Doorenbos: “Farmaceuten zijn druk in de weer om betere medicatie op de markt te brengen. De ontwikkelingen op dat gebied gaan razendsnel. Zo zijn er inmiddels middelen die de werking van insuline heel exact kunnen regelen.” Een ander voorbeeld betreft sensortechnologie. “Vroeger kon je met een vingerprik de hoeveelheid suiker in je bloed meten. Nu zijn er sensoren die op je lichaam kunnen worden geplaatst en die elke anderhalve minuut de glucosewaarde meten. Via bijvoorbeeld een app zie je die waardes en vervolgens kun je je gedrag daar snel op aanpassen.”
Kunstmatige alvleesklier
Ook de nabije toekomst voor diabetespatiënten stemt Doorenbos hoopvol. “Zo is er een kunstmatige alvleesklier in de maak. Dat is een externe insulinepomp die insuline en glucagon aan het lichaam toedient, al naar gelang de behoefte. Dit apparaat neemt de patiënt veel werk uit handen.” Het is geen toeval dat deze alvleesklier in Nederland wordt ontwikkeld, besluit Doorenbos. “De diabeteszorg in ons land is erg goed. De kennis, de protocollen, de richtlijnen, de samenwerking tussen eerste en tweede lijn, de vergoeding van zorg: Nederland loopt sterk voorop en andere landen, zoals de Verenigde Staten, volgen ons.” De perspectieven voor een diabetespatiënt lijken al met al chronisch beter te worden.