Beeldbellen in de zorg: een onmisbaar instrument voor moderne zorgverlening
Voor de COVID-19-pandemie was de gedachte aan beeldbellen in de zorg voor velen nog iets futuristisch. Toch toonde onderzoek destijds al aan dat 60% van de zorgconsumenten behoefte had aan digitaal contact met medisch specialisten. Opmerkelijk genoeg zag slechts 4% van de specialisten dit als levensvatbare optie, op hun beurt denkend dat patiënten hier geen interesse in hadden. In de nasleep van de pandemie zien we een opmerkelijke verschuiving: veel specialisten die aanvankelijk terughoudend waren, zien nu voordelen van beeldbellen voor hun praktijk.
Vaak is het cruciaal om de omgeving van een patiënt te beoordelen om de ernst van de situatie te begrijpen. Neem bijvoorbeeld noodsituaties, zoals bij het bellen naar 112. Gezichtsuitdrukkingen en lichaamstaal vertellen vaak meer dan woorden alleen. Met beeldbellen kunnen deze signalen opgevangen worden, wat kan helpen bij het stellen van diagnoses.
Maar er zijn uitdagingen. Niet iedereen is bijvoorbeeld even handig met computers.Hoewel de voordelen van beeldbellen duidelijk zijn is er nog veel twijfel aan de effectiviteit. Dit heeft een duidelijke oorzaak: men werkt met de verkeerde tool. Het is alsof je het land probeert om te ploegen met een personenauto. De huidige apps in de gezondsheidszorg zijn niet flexibel genoeg. Slechts 10 – 20 % van de patiënten, meestal chronisch zieken, is bereid tijd te besteden aan het aanmelden of registreren in een digitale omgeving, en wanneer een spoedgeval zich voordoet, doorkruist dat de hele planning die vaak niet – of niet eenvoudig – kan worden aangepast.
Het gevolg is frustratie bij de patient en veel verloren tijd. WeSeeDo werkt snel met een link die direct kan worden gebruikt, zonder aanmelding, registratie of downloaden. Zo is beeldbellen eenvoudig te implementeren. Daarbij heeft WeSeeDo een planningsmodule die net zo flexibel werkt als de werkwijze die wordt gevolgd bij een fysieke afspraak, en voldoet het aan de meest strenge eisen op het gebied van informatiebeveiliging.
Beeldbellen is geen extraatje, maar een cruciaal instrument voor moderne, mensgerichte zorg. Het is hoog tijd voor zorgprofessionals om de toekomst te omarmen.