Noem het gerust een boze droom: als we nu de uitdaging niet aangaan, zijn al over 15 jaar de zorgkosten in Nederland onhoudbaar.
De cijfers liegen er niet om: over 15 jaar zou dan ruim dertig procent van het nationaal inkomen naar de zorg moeten. Tegelijk zijn er de ongemakkelijke ramingen die al over 10 jaar een tekort van 266.000 zorgmedewerkers laten zien. Die ontmoedigende cijfers en aantallen krijgen in deze bijlage de aandacht die noodzakelijk is. Maar de schijnwerpers staan vooral op de mogelijke oplossingen. Nachtmerries over de toekomst kunnen immers het best beantwoord worden met ambitieuze dromen en enthousiaste daden in het heden. Lees bijvoorbeeld het portret van Health Valley, een netwerkorganisatie die technologie inzet om de zorg toegankelijk, betaalbaar en van hoge kwaliteit te houden. Directeur Egbert-Jan Bögels is niet blind voor de obstakels, maar hij gelooft stellig dat we met behulp van technologische innovaties de uitdagingen het hoofd kunnen bieden. Wat ooit aarzelend begon – met elektronische patiëntendossiers – is intussen onstuitbaar. De digitale revolutie heeft een grote impact op de zorg: van AI-diagnoses tot zorg op afstand. Slimme data en innovaties maken de zorg toegankelijker, persoonlijker én betaalbaarder. Digitaal waar het kan, menselijk waar het moet.
Menselijke zorg, lees: bezorgdheid, zien we terug in de noodklok die ANBO-PCOB, de grootste landelijke belangenbehartiger van senioren, luidt: de veiligheid van ouderen staat steeds meer onder druk door toenemende babbeltrucs. Het is een vorm van oplichting waarvoor de kwetsbaren in onze samenleving een makkelijk doelwit zijn. Het antwoord van ANBO-PCOB is helemaal van deze tijd (een 12-delige podcast-serie waarin experts veiligheidstips geven) en geruststellend klassiek (vrijwilligers die langskomen voor een veiligheidscheck). Zo is en blijft zorg in ieders belang.