Het is weer lente, en dus is ook het hooikoortsseizoen weer van start gegaan. Eén op de vijf Nederlanders last van hooikoorts. Maar wat is het precies, en wat kun je doen om je klachten te verminderen?
Binnenblijven is nergens voor nodig, als je maar het juiste moment kiest
Mensen met hooikoorts zijn allergisch voor het pollen – ook wel stuifmeel genoemd – van bepaalde bomen, kruiden en grassen. Dit pollen zweeft in lente en zomer rond in de lucht. Bij mensen met hooikoorts veroorzaakt het inademen ervan niezen, een verstopte neus, moeite met ademen en jeukende en tranende ogen. Volgens de Wageningen Universiteit weten veel mensen niet dat ze een pollenallergie hebben. Bij klachten denken we vaak aan een voorjaarsverkoudheid, waardoor we niet de juiste maatregelen nemen.
Verkoudheid of hooikoorts?
Hoewel hooikoortsklachten lijken op de symptomen van verkoudheid, leiden ze vaak tot meer ongemak. Dit komt vooral door de lange duur: waar je bij een simpele verkoudheid na enkele dagen weer de oude bent, blijven hooikoortsklachten gedurende de hele bloeiperiode van de soort waarvoor je gevoelig bent. Zo’n bloeiperiode duurt meestal een paar weken, maar ben je allergisch voor verschillende soorten, dan houden de klachten langer aan. Ben je bijvoorbeeld gevoelig voor Ambrosia, een plant die relatief laat bloeit, dan kun je tot ver in de zomer klachten houden.
Pollendagboek
Heb je last van hooikoorts, dan is het belangrijk te achterhalen welke bomen, kruiden en grassen jouw klachten veroorzaken. De meeste mensen zijn allergisch voor grassen. Ambrosia is berucht vanwege de sterk allergene pollen, die de plant in grote hoeveelheden produceert. Houd het verloop van je klachten bij in een speciaal ‘pollendagboek’. Op die manier maak je de patronen van je allergie inzichtelijk en weet je in welke perioden je extra maatregelen moet treffen.
Kies je buitenmoment
Hooikoorts of niet, buitenlucht en lentezon zijn gezond. Gelukkig is binnenblijven nergens voor nodig, als je maar het juiste moment kiest. Zo bevat de lucht vlak na een regenbui veel minder pollen. Ook ’s morgens vroeg is de hoeveelheid pollen beperkt, omdat de atmosfeer nog rustig is; vanaf 10.00 uur veroorzaakt de warmte van de zon wervelingen in de lucht, waardoor de hoeveelheid pollen toeneemt. Begin je dag dus gerust met een ochtendwandeling of een vroege sportsessie in de buitenlucht. Draag op andere momenten een zonnebril en smeer wat Vaseline rond neus en ogen; zo blijft een deel van het pollen plakken en komt het niet in je neus terecht. Het helpt ook om je neus bij thuiskomst schoon te spoelen met een zoutoplossing.
Maatregelen voor binnen
Enkele kleine aanpassingen binnenshuis kunnen hooikoortsklachten verminderen. Door bijvoorbeeld regelmatiger te stofzuigen en je was binnen te drogen verminder je de kans op pollen in huis. Voorkom tocht en houd ramen en deuren zoveel mogelijk gesloten, of zorg voor speciale horren die stuifmeel tegenhouden. Wil je tóch je huis luchten, doe dit dan ’s morgens vroeg. Een douche als avondritueel zorgt ervoor dat je het pollen dat zich op je huid en in je haar heeft verzameld niet meeneemt naar bed.
Buienradar voor pollen
De hoeveelheid en soorten pollen in de lucht verschilt per dag. Heb je hooikoorts, houd dan de berichtgeving dus goed in de gaten. Actuele informatie vind je op speciale websites en apps, zoals www.pollenrader.nl.