ICT vormt meer en meer de kern van de maakindustrie. Dit vraagt om een snelle, betrouwbare en veilige netwerkverbinding en een breed pakket aan ICT-diensten om in de snel veranderende wereld succesvol te zijn. In Twente helpt, een door EZ gefinancierde Digitale Werkplaats lokale mkb-ondernemers om de digitaliseringsslag te maken. TalentIT Twente zorgt dat er voldoende ICT-talent beschikbaar is voor de bedrijven.
De behoefte voor ICT-diensten en brandbreedte stijgt exponentieel door de digitalisering van de maakindustrie en komst van smart devices. De snelheid van de ontwikkelingen blijft Jeroen van de Lagemaat, directeur van NDIX, een volledig vellig glasvezelnetwerk met een breed aanbod aan ICT-oplossingen, verbazen. Als voorbeeld noemt hij een fruitteler die van achter zijn scherm bijhoudt of alles goed gaat. “Een drone kijkt hoe droog het is, of er schimmels zijn, of moet worden geïrrigeerd et cetera. AI en software nemen 90% van zijn werk uit handen.”
Glasvezel
Het internetverkeer verdubbelt elke acht maanden. Om uit te leggen wat dat betekent, gebruikt Van de Lagemaat het stadion van FC Twente als beeldspraak. “Als je een emmer op de middenstip zet en de eerste minuut één druppel laat vallen, de volgde twee, vier, acht, enzovoorts, is de emmer na vijftien à twintig minuten vol. Dat is best snel. Maar dan! Weer maar twintig minuten later is het hele stadion vol. Met al het internetgebruik durf ik wel te beweren dat de emmer qua ICT al overloopt.” Daarom is glasvezel nodig. Glasvezel heeft een onbegrensde capaciteit. Glasvezel staat voor: alles kan.”
We moeten naar een nieuw, veilig netwerk. Afgesloten voor mensen die je buiten de deur wil houden, zoals bedrijfsspionnen en hackers.
Veiligheid
MKB-ondernemers besteden onvoldoende aandacht aan de beveiliging van het eigen netwerken en de data. Als het aan Van de Lagemaat ligt, is ieder bedrijf zelf continue ‘in control’ over wie toegang tot de data krijgt. “We moeten zorgen dat er een alternatief komt voor het internet zoals het nu is. Terug naar een structuur waar die veiligheid wél aanwezig is.” NDIX heeft een vellig netwerk ontwikkeld, dat bedrijven en instellingen kunnen gebruiken om veilig met elkaar te communiceren, om machines bij de klant mee te sturen en om veilig van externe ICT-diensten gebruik te maken, zoals datacenters voor de opslag en backup van data, clouddiensten maar ook allerhande ICT-diensten die voor de bedrijfsvoering en voor innovatie noodzakelijk zijn.
Van de Lagemaat constateert dat ICT steeds belangrijker wordt, ook in de maakindustrie. De slogan die ik hanteer luidt ‘ieder bedrijf wordt een ICT-bedrijf’. Bijna alle technische opleidingen van het ROC in Twente worden varianten van de ICT-opleiding. De maakindustrie wacht een enorme omwenteling. Dat gaat sneller dan we dat ons kunnen voorstellen.”
3 thema’s
“ICT moet veilig en vertrouwd zijn. Je moet goed opgeleid ICT-personeel hebben, juíst in de maakindustrie. En je moet kennis in huis halen om de slag te maken richting digitalisering,” vat Jeroen van de Lagemaat de uitdagingen voor de sector samen. Op alle drie de vlakken is NDIX actief. “NDIX heeft een veilig netwerk met een breed scala aan ICT-diensten. We verzorgen het traject ‘Talent IT Twente’ om het personeelstekort weg te werken en met het door het ministerie van EZ gefinancierd project Digitale Werkplaats Twente helpen we mkb-maakbedrijven bij hun innovatie.
Meer informatie over de mogelijkheden lees hier