Dankzij corona werd bijna de helft van de werkende Nederlanders gedwongen thuis te werken. De plotselinge omschakeling naar de werkplek van de toekomst opende de ogen bij zowel werknemers, werkgevers én hackers. “Kwaadwillenden zoeken altijd de zwakste schakel.”
Dankzij de coronacrisis ontdekten miljoenen Nederlanders de voordelen van thuiswerken. Nu het virus langzaam verdwijnt, blijken werknemers nauwelijks heimwee te hebben naar de kantoortuin. Uit onderzoek van de Nationale Vacaturebank en Intermediair blijkt dat meer dan de helft van de ondervraagde thuiswerkers vaker op een ander locatie dan kantoor willen blijven werken. De wens van de werknemer is duidelijk: flexibiliteit alstublieft, werkgever. De hybride werkplek is here to stay.
Digitale transitie
“COVID-19 heeft de nieuwe manier van werken een push gegeven. Bedrijven die al voorsorteerden op de overgang naar digitaal werken hadden een voorsprong toen de coronamaatregelen werden aangekondigd en medewerkers vanuit huis moesten gaan werken” weet Vincent Meijer, Head of Information Security van IT-dienstverlener Ordina. Hij houdt zich dagelijks bezig met de digitale beveiliging en veiligheid van bedrijven. “Organisaties die die stap nog niet hadden gezet, moesten van de een op de andere dag een flexibele werkplek creëren voor hun medewerkers om deze aan het werk te houden en het arbeidsproces niet te verstoren.”
Darkweb
Die plotselinge overstap naar werken op afstand betekende laaghangend fruit voor hackers. Werknemers en bedrijven gingen applicaties gebruiken waarvan de veiligheidsinstellingen nog niet goed waren ingesteld. De politie meldde dat er maar liefst zeven maal zoveel cybercrime plaats vond als normaal. Hackers verstoorden Zoommeetingen, inloggegevens van bedrijfsnetwerken werden gestolen en te koop aangeboden op het darkweb en het aantal aanvallen met gijzelsoftware groeide sterk. “De stap naar de flexibele werkplek maakt het arbeidsproces complexer, onder andere op het gebied van veiligheid en beveiliging. Denk alleen al aan het privénetwerk waarmee werknemers inloggen op het bedrijfsnetwerk. Vaak hangen aan dat thuisnetwerk nog veel meer apparaten, waarvan je als bedrijf niet weet of ze goed beveiligd zijn en of kwaadwillenden zo alsnog jouw netwerk binnenkomen. Hackers zoeken de zwakte schakel in de keten” legt Meijer uit.
Integrale aanpak
Veel bedrijven zoeken daarom naar technologische oplossingen. Volgens Meijer is dat slechts één belangrijk aspect. Hij pleit voor een meer holistische en integrale benadering langs drie assen: organisatie, mensen en technologie. Voordeel van deze aanpak is niet alleen het vermijden van een oneindige reeks aan technologische oplossingen, maar ook aansluiting bij de bestaande veiligheidsstructuur, visie en bedrijfsstrategie van een bedrijf. “Bij Ordina werken we volgens een integrale aanpak. Daarbij kijken we op basis van de primaire activiteiten naar welke risico’s de organisatie loopt en wat een bedrijf al in place heeft qua beveiligingsfundament. Op basis van dat inzicht worden aanvullende maatregelen geselecteerd en een roadmap voor een security implementatieplan opgesteld. Vervolgens monitoren en controleren we of de maatregelen het juiste effect hebben en scherpen we de maatregelen aan in een continu proces. Ondertussen houd je je omgeving in de gaten en onderneem je direct actie als er een security incident plaatsvindt. Op deze manier stellen we organisaties in staat om continu te werken aan het verhogen van hun weerbaarheid.”
Shared responsibilities
De werkplek van de toekomst vraagt om een verandering in mindset wat betreft het arbeidsproces. Meijer “Het vertrouwen in werknemers is gegroeid. Werkgevers hoeven hun werknemers niet meer een bepaald aantal uren op kantoor aan het werk te zien. Die toegenomen vrijheid betekent echter ook een groei in shared responsibilities aangaande veiligheid. Die zijn toegenomen voor de werkgever én de werknemer.”
53% van de Nederlanders is positief over thuiswerken. Redenen om voor de werkplek van de toekomst te kiezen:
- -geen reistijd (68%)
- -indelen eigen tijd (61%)
- -beter concentreren (34%)
- -meer tijd met gezin (29%)
- -betere balans werk en zorg voor gezin (27%)
Voor meer informatie over de mogelijkheden lees hier