Een tweede huis is een aantrekkelijke investering die veel meer biedt dan traditionele vermogensopties zoals sparen of beleggen in aandelen.
Het is een tastbaar bezit waar je niet alleen financieel voordeel uit kunt halen, maar waar je ook persoonlijk plezier aan beleeft. Dit maakt een tweede woning bijzonder populair. In Nederland zijn er naar schatting zo’n 400.000 mensen die een tweede huis bezitten. Hiervan bevinden ongeveer 89.000 vakantiewoningen zich op vakantieparken en zijn in particulier bezit. De regels voor een tweede woning verschillen echter van die voor een eerste woning, wat belangrijke overwegingen met zich meebrengt voor toekomstige eigenaren.
Overdrachtsbelasting
Wanneer je een huis koopt om zelf te bewonen, betaal je doorgaans 2% overdrachtsbelasting. Voor een tweede huis in Nederland is dit percentage in 2024 echter verhoogd naar 10,4%. Dit is een aanzienlijke toename die de totale kosten van de investering beïnvloedt. Mocht je overwegen een tweede woning in het buitenland te kopen, dan zijn de regels van dat land van toepassing, wat de complexiteit van de aankoop kan vergroten.
Financiering
De financiering van een tweede huis brengt andere uitdagingen met zich mee dan die van een eerste woning. Zo is de hypotheekrente die je betaalt voor de financiering van je tweede huis niet aftrekbaar voor de belasting. Vaak stellen geldverstrekkers aanvullende eisen bij de aankoop van een tweede woning, zoals het inbrengen van eigen geld, een hogere rente, en/of een kortere aflossingstermijn van bijvoorbeeld 15 jaar. De overwaarde van je eerste woning kan mogelijk worden gebruikt om de financiering rond te krijgen, mits je de extra maandlasten zonder problemen kunt dragen. Bij een tweede huis in het buitenland zijn hypotheekverstrekkers doorgaans terughoudender. Het is daarom essentieel om eerst voldoende zekerheid te hebben over de financiering voordat je een koopcontract tekent.
Belastingen en verhuur
Voor een tweede huis, zowel in Nederland als in het buitenland, geldt dat de inkomstenbelasting in box 3 valt, met een fictief rendement dat in 2024 is vastgesteld op 6,04%. Deze belasting wordt berekend over de waarde van de woning. Eventuele (hypotheek)schulden worden ook in box 3 meegenomen. Veel eigenaren van vakantiewoningen genereren extra inkomsten door hun huis te verhuren. Deze inkomsten hoef je niet op te geven, tenzij je de verhuur professioneel aanpakt. In dat geval worden de huuropbrengsten belast in box 1.
Vermogensgroei
Zoals bij de meeste beleggingen, draait het uiteindelijk om het rendement. Wie in of kort na de coronajaren een vakantiehuis heeft gekocht, heeft een slimme zet gedaan. In 2022 steeg de gemiddelde prijs van een recreatiewoning in Nederland met 25%.