Spaarders hebben het niet makkelijk. Doordat de Europese Centrale Bank (ECB) miljarden euro’s aan coronasteun in de economie pompt, is de rente nihil en bij grotere spaartegoeden zelfs negatief. Tegelijkertijd loopt de inflatie snel op. Ondertussen stijgen de aandelenkoersen. Voor veel spaarders lonkt dan ook de eerste, voorzichtige stap richting beleggen.
Sparen is veilig. Je zet je geld op een spaarrekening en eventueel een spaardeposito, voor wat extra rente, en hoeft er verder niet meer naar om te kijken. Die zekerheid heeft wel een prijs, zeker nu de inflatie boven de drie procent uitkomt. Met een rente van (bijna) nul procent, maak je geen rendement op je spaargeld, maar zijn de gemiddelde prijzen ruim drie procent duurder geworden. Qua aandelen is het een heel ander verhaal. Aan het begin van de coronapandemie, in maart 2020, maakten de aandelenkoersen een duikvlucht. Dat was gelukkig van korte duur, uiteindelijk eindigde de AEX-index in de plus. Dit jaar brak de AEX door de 800 punten om de weg naar boven te volgen. Wat omhooggaat, kan ook net zo hard de andere kant op bewegen. In 2001 zorgde het knappen van de internetbubbel voor een forse koerscorrectie, net als de kredietcrisis van 2008. Over de lange termijn is het gemiddelde rendement bij beleggen drie à vier procent.
Vuistregels
Met sparen is het moeilijker om je vermogensdoelen te halen dan met beleggen. Als je gaat beleggen moet je een paar vuistregels in acht houden. Om te beginnen: beleg niet met geld dat je niet kunt missen. Check de kosten. En beleg alleen in een product dat je begrijpt. Lees altijd eerst de financiële bijsluiter of essentiële beleggingsinformatie. Als je gaat beleggen moet je tegen het risico kunnen – een bekende beleggerswijsheid luidt: als je geschoren wordt, moet je stilzitten – en moet je het geld niet nodig hebben voor onverwachte tegenvallers. Het geeft rust als je belegt met een doel: een kapitaal voor de aankoop of aflossing van je huis of de studie van de kinderen. Beleggen is de beste manier is om je geld te laten groeien, zeker op lange termijn. Spaarvermogen is in de eerste plaats buffervermogen.