JP-Energiesystemen levert systemen waarbij met duurzaam opgewekte energie en batterij- en waterstofopslag een locatie geheel of gedeeltelijk zelfvoorzienend wordt. Het is de ideale oplossing voor bedrijven die aanvulling op hun netaansluiting nodig hebben.
‘Eigen opslag betekent dat je niet tot 2029 hoeft te wachten op een uitbreiding van je bedrijvigheid’
‘We hebben sinds 2016 ervaring in het ontwerpen, ontwikkelen en realiseren van geïntegreerde oplossingen van energieopslag,’ vertelt CEO Jan Pereboom. Voor de realisatie werkt het bedrijf samen met PowiDian, een in energieopslag gespecialiseerde startup die tot wasdom is gekomen onder de vleugels van Airbus. ‘We gebruiken het liefst een combinatie van batterijen en waterstof. Batterijen zijn uitermate geschikt voor kortstondige energieopslag, voor gebruik ’s nachts bijvoorbeeld. Batterijen kunnen een groot vermogen leveren in een korte periode. Met waterstof kun je juist grote hoeveelheden energie voor langere tijd opslaan. Je probeert de voordelen van beide met elkaar te combineren.
Optimaliseren van energiebehoefte
‘We hebben gesprekken met bedrijven die willen uitbreiden of een nieuw pand willen neerzetten, maar alleen een te kleine netaansluiting kunnen krijgen waardoor ze vermogen tekort komen. Eigen opslag betekent dat je niet tot 2029 hoeft te wachten op een uitbreiding van je bedrijvigheid. Bovendien heb je een hogere betrouwbaarheid qua elektriciteitsvoorziening bij een storing op het net.’ JP-Energiesystemen kan met een rekentool de mogelijkheden laten zien voor een opslagsysteem. ‘We hebben de praktische ervaring van vergunningsaanvraag tot en met realisatie. We kunnen bij het vooronderzoek een inschatting maken of het nuttig is om de stap te zetten en wat de kWh-prijzen zijn als een bedrijf besluit om door te gaan.’
Netcongestie werkt twee kanten op, benadrukt Pereboom. ‘Het is niet alleen dat je geen aansluiting krijgt. De energie die je zelf opwekt mag je vaak ook niet terugleveren. Door het zelf op te slaan, kun je het op een later moment wél efficiënt op het gewenste moment inzetten. Nu de salderingsregeling wordt afgebouwd, wordt het voordeel van een eigen opslagsysteem alleen nog maar groter. Met behulp van ons energiemanagementsysteem kunnen we de netaansluiting effectiever gebruiken,’ vertelt hij. Het stroomoverschot van de aanwezige zonnepanelen kan worden opgeslagen in batterijen en omgezet in waterstof. De beschikbare netcapaciteit wordt geoptimaliseerd door energieopslag in te zetten tijdens piek- en dalmomenten op het elektriciteitsnet. ‘De elektriciteitsvraag is ’s nachts vaak laag en overdag hoog. De capaciteit die je ’s nachts niet gebruikt sla je op, zodat die overdag kan worden gebruikt. De vermogens van de netaansluiting, de batterijen en het waterstofsysteem kun je zo stapelen (zie afbeelding). Dat is het grote voordeel van dit systeem.
Gebruik restwarmte
Een succesvol gerealiseerd project is de nieuwbouw van Rijnstate in Elst, dat een deel van de op eigen terrein geproduceerde energie opslaat in waterstof. Het rendement van waterstofoplossingen wordt gunstig op het moment dat restwarmte wordt benut, onderstreept hij. ‘Bij veel bedrijven zijn er voldoende kansen om de restwarmte te gebruiken door koppeling aan het verwarmingssysteem of door warmteopslag. Dit soort oplossingen zijn relatief eenvoudig te implementeren en verhogen het totaalrendement fors.’ Als voorbeeld vertelt hij over het energiesysteem dat voor Rijnstate is aangelegd. ‘Gedurende de momenten dat de zonnepanelen te weinig energie leveren, wordt de waterstof gebruikt om met een brandstofcel elektriciteit te maken, waarbij de (rest)warmte wordt gebruikt voor het verwarmen van het pand.’