In 2050 moet alle energie in Nederland uit duurzame bronnen komen. Met windenergie op zee is de overgang naar een energievoorziening zonder CO2-uitstoot mogelijk, aldus het Overheidsstandpunt. De omstandigheden daarvoor zijn gunstig te noemen.
De goedkoopste, grootschalige en duurzame energiebron
Al in 2019 heeft de overheid besloten extra op windenergie in te zetten. Waarbij men meer dan voldoende redenen ziet, waarom juist windenergie op zee mogelijkheden biedt. Zo is er een grote thuismarkt daarvoor, en hebben de Nederlandse ondernemers daardoor de kans vooraan te lopen, expertise te ontwikkelen en de internationale positie te versterken. De Noordzee is binnen handbereik en het waait er in ruime mate. Goede havens en (industriële) energieverbruikers liggen in de buurt. En, zo meldt onder meer Milieudefensie, de energie die nodig is voor de productie van een windmolen wordt in drie tot zes maanden terugverdiend. De Rijksoverheid voert daarbij aan, dat in de afgelopen jaren de kosten van windenergie op zee drastisch gedaald zijn. En stelt: ‘Daardoor is het op dit moment de goedkoopste, grootschalige, duurzame energiebron.’
Milieu-effect
Waarmee we aankomen bij de vraag, wat is het effect van windenergie op zee voor klimaat en milieu? Nederland heeft de doelstelling om de CO2-uitstoot in 2030 met ten minste vijfenvijftig procent terug te dringen. De productie van elektriciteit met een windpark op zee veroorzaakt veertig tot tachtig keer minder CO2-uitstoot dan dezelfde productie in een aardgascentrale of kolencentrale. Daarnaast bespaart een windpark op zee ook de uitstoot van stikstofoxiden en fijnstof, stoffen die slecht zijn voor de gezondheid en de natuur. De uitstoot van broeikasgassen bij het produceren, transporteren, onderhouden en verwijderen van een windturbine zelf is maar een fractie van de hoeveelheid broeikasgassen die de machine bespaart tijdens de levensduur.
Steeds belangrijker
Natuurlijk worden er ook negatieve effecten aangedragen. Algemeen bekend is de zogeheten horizonvervuiling; een negatieve invloed op de kwaliteit die mensen toekennen aan het zichtbare zee-landschap. Ook wordt er gewezen op mogelijk verstorende gevolgen voor zeezoogdieren, vissen, vogels en vleermuizen. Daar tegenover zet de overheid onder meer overlegprocedures en een geluidsnorm voor werkzaamheden bij de aanleg van windturbines. Plus de verplichting om bij massale vogel- en vleermuizentrek de windturbines (nagenoeg) stil te zetten. Duidelijk is dat energietransitie ook andere duurzame energiebronnen nodig heeft. Maar windenergie op zee neemt een steeds belangrijker plaats in.