Als lobbyist zorgt Joran Rust (28) voor de verbinding tussen Den Haag en Tata Steel. Een oneerbaar beroep? ‘Juist niet. Ik doe dit met volle overtuiging, omdat ik geloof dat Tata Steel belangrijk is voor Nederland. Nu en in de toekomst.’
“Het woord ‘lobbyist’ roept nog steeds negatieve associaties op, zoals het handjeklap in donkere achterkamertjes. Maar dit beeld klopt niet. Mijn rol is om Kamerleden te informeren over de kansen en uitdagingen voor Tata Steel. En hoe wij tegen bepaalde onderwerpen aankijken, zoals het Nederlandse beleid op energie en importheffingen. Onderwerpen die niet alleen ons raken, maar ook een deel van de Nederlandse industrie. Wij geven Kamerleden dus de nodige informatie, zoals NGO’s en andere belangenorganisaties dat ook doen. Op die manier krijgen beleidsmakers een compleet en evenwichtig beeld waarmee ze weloverwogen standpunten kunnen innemen. En dat is belangrijk, want er spelen zoveel politiek gevoelige kwesties rondom Tata Steel. Zoals onze CO2-reductieplannen, financiële steun, het vroegtijdig sluiten van bepaalde fabrieken en het verbeteren van de leefomgeving.”
Net een openhartoperatie
“Op dit moment werken we keihard aan het verduurzamen van Tata Steel. We krijgen steeds schonere processen, onze uitstoot neemt al jaren af, we gaan veel minder CO2 uitstoten én meer staal hergebruiken. Dat is ons doel en daarin zijn we vastbesloten. Ik geloof ook echt in de weg die we zijn ingeslagen en in onze innovatiekracht om dit te realiseren. We verwachten in 2030 dat het grootste deel van de nieuwe installaties staat en dat het eerste groene staal van de band afrolt. En dat terwijl de productie gewoon doorloopt. We vergelijken het hier ook wel met een openhartoperatie. Het is enorm complex, maar met de juiste mensen is het haalbaar. Als alles meezit, hebben we in 2037 het hele terrein vernieuwd. En met de laatste aanpassingen maken we dan in 2045 CO2-neutraal staal. Ik ben trots dat ik daaraan meewerk!”
Voor een sterk en weerbaar Nederland
“We willen slagen in deze transitie, ook voor een sterker Nederland. Want we leveren op verschillende gebieden een bijdrage. Denk aan de autonomie die een staalfabriek biedt in deze wereldwijd politiek onzekere tijden. Als land moeten we niet afhankelijk zijn van de staalproductie elders. Ook helpt onze verduurzaming om de Nederlandse klimaatdoelen voor de industrie te halen. En qua economie draagt Tata Steel ook al aardig bij. Dat is nu 0,5% van het totale bruto binnenlands product. En dit stijgt in 2037 met 59% naar zo’n € 6,9 miljard. Ook kunnen we een belangrijke aanjager worden van de energietransitie. Wanneer we op een schonere manier staal gaan maken, neemt onze vraag naar duurzame energie namelijk flink toe. Dit biedt energieaanbieders de zekerheid om verder te investeren, bijvoorbeeld in windparken op zee. En de hele overgang naar een groene staalproductie levert ook veel innovatiemogelijkheden. Niet alleen voor ons, maar ook voor onze leveranciers, universiteiten en onderzoeksinstituten waar we mee samenwerken!”
Over Joran
Joran is te vinden op LinkedIn. Daar geeft hij regelmatig een inkijkje in zijn werk en de manier waarop hij tegen bepaalde onderwerpen aankijkt.