Door de stijgende gasprijzen zien consumenten de energierekening exploderen. Het maakt de urgentie nog groter om de eigen woning te verduurzamen. De beste remedie tegen de hogere gasprijzen is te kiezen voor vloerisolatie. Bovendien neemt hiermee het wooncomfort toe dankzij een goed geïsoleerde vloer en kruipruimte.
Willemsen vertelt dat hij begin maart een mailtje van zijn energieleverancier kreeg dat de kubieke-meterprijs per 1 april omhooggaat van € 1,20 naar € 2,40. “Vorig jaar betaalde ik nog 0,80 per m3.” Met name voor huishoudens met een aflopend contract betekent dat een lastenverzwaring van honderden euro’s.
Energierekening
Bewoners van vrijstaande huizen, twee-onder-een-dak en woningen op de begane grond hebben vaak een nóg hogere energierekening dan appartementseigenaren, vertelt de ceo van TONZON Vloerisolatie Ton Willemsen. “Dat heeft puur te maken met de bodem. Woningen staan op koude grond. Als de temperatuur vanaf half maart weer oploopt, is de bodemtemperatuur nog een graad of 10C. Daardoor blijft de kruipruimte in het voorjaar nog lange tijd koud, waardoor men tot ver in april moet bijstoken.” Voor woonboten met een betonnen kuip geldt hetzelfde, door de watertemperatuur.
Vloerverwarming brengt vaak niet de warmte en lagere energierekening die bewoners verwachten. De reden is dat de vloerverwarming niet efficiënt is toegepast. Dit geldt vooral voor oudere huizen met vloerverwarming, blijkt uit onderzoek met een warmtebeeldcamera. “Bij vloerverwarming, zonder vloerisolatie, is de warmte in de kruipruimte vaak hoger dan in de woonkamer. De warmte straalt naar de kruipruimte en funderingsmuren in plaats van naar de woning. Door de warmste schil van het huis, de vloerverwarming, mee te nemen in de isolatie worden de vloer en de woonkamer snel en comfortabel warm.”
Besparingsfactoren
TONZON heeft al sinds de jaren ’80 een revolutionaire oplossing voor de isolatie van vloeren en kruipruimten, onder meer door Thermokussens onder de vloer te hangen. Willemsen vertelt van de isolatie van de bungalow van de toenmalige rector magnificus van de UT Twente, Rutger Draaier. “Hij had vloerverwarming met waterpomp. In de winter, als de zon scheen, deed hij de verwarming uit en de pomp aan. De vloer werd aan de zuidkant door de zon opgewarmd en daarmee werden de kamers aan de noordkant van het huis verwarmd.” Hij vervolgt: “Dat zijn besparingsfactoren die in geen enkele berekening worden meegenomen!”
Als het om isolatie van de woning gaat, adviseren energiecoaches meestal om met het dak te beginnen, is de ervaring van Willemsen. “Ze adviseren op basis van niet-kloppende labels,” weet Willemsen. “De berekeningen gaan ervanuit dat er sprake is van een uniforme binnentemperatuur in huizen. Iedere leek kan je vertellen dat dat niet realistisch is. Elke kamer heeft een eigen temperatuur en zelfs in de woonkamer verschilt de temperatuur vaak. De vloer is erg belangrijk voor een comfortabel en egaal binnenklimaat. Je woont erop. Daarom moet je bij het isoleren van je huis beginnen met de isolatie van de vloer.”
Korter stookseizoen
Door te beginnen met vloerisolatie, kan de thermostaat omlaag én duurt het stookseizoen aanzienlijk korter. Met TONZON Vloerisolatie en het optimaliseren van de warmteafgifte van de cv is een winst van wel 25 à 40 procent op de stookkosten te behalen. Nu spaargeld nauwelijks nog rendement oplevert, is er driedubbele winst te behalen: een gezondere woning, meer wooncomfort en een besparing op de energiekosten. Door de hoge energieprijzen is de investering extreem snel terugverdiend.