Opdrachtgevers als woningbouwverenigingen, kantoorbouwers en ziekenhuizen kiezen steeds vaker voor groendaken. “Het maakt de omgeving wat vrolijker. Je kijkt als patiënt liever op plantjes en groen dan traditionele dakbedekking,” meent John Poppelaars van Derbigum. Zelfs een complete tuin is mogelijk. Waarbij het zaak is dat het groendak waterdicht is.
Er zijn twee soorten groendaken: extensief en intensief. Bij de eerste wordt het dak bedekt met lichte begroeiing, met een sedumtapijt. Dit zijn vetplantjes die bestand zijn tegen de extreme temperaturen op het dak. Vanwege het beperkte gewicht is sedum op veel platte daken toepasbaar. Bij intensieve groendaken haal je een compleet parkgevoel naar het dak, met een inrichting met bomen en planten. Je creëert je eigen stadsparkje, maar dan in de hoogte. Het wordt steeds meer ‘leven op daken’. Niet alleen de planten, maar ook wandelpaden en mooie zithoeken. Zelf groenten telen op je daktuin is mogelijk.”
Constructieberekening
Speciaal voor groendaken is Derbigum SP WW (wortelwereld) ontwikkeld, waarbij een stof is toegevoegd die de worteluiteinden doodt. “Als je dat niet doet, groeit het door de overlappen naar binnen en heb je vervolgens lekkage.” Bij het ontwerp en de aanleg van een groendak is het onder meer van belang dat de dakconstructie sterk genoeg is om het gewicht te dragen. Vooraf wordt met een constructieberekening onderzocht of het kan. “Je hebt sedumplantjes in cassettes, dan valt het gewicht wel mee. Maar als je een sedumdak met grond aanbrengt, dan moet de constructie dat aankunnen.”
Derbigum werkt met een erkend netwerk van specialisten. “Onze dakdekkers zijn heel belangrijk in het verhaal. We werken alleen samen met erkende dakdekkers, echte vakmensen, die door ons zijn getraind.” Dit alles volgens het vier-ogenprincipe: “Het ontwerp is bekeken. Er is controle bij de uitvoering. Moeilijke details worden met elkaar besproken en voordat de plantjes op het dak gaan, komt en een extra inspectie.” Bij zwaarbegroeide daken wordt het dak eerst enkele dagen onder water gezet. “Bij het ontwerp is het belangrijk dat je een compact dak in tweelaags-systemen maakt, waarbij de dakbedekking vast op de isolatie ligt, zonder moffeling. Zodat je bij een lekkage weet: daar zit het.”
Garantie
“De ellende is niet te overzien als het misgaat bij de installatie van de dakbedekking. Om de lekkage te vinden moet je de tuin en dakbedekking verwijderen. En zie maar eens te vinden en bewijzen wat de oorzaak is,” waarschuwt Poppelaars. Het is een situatie waar je als opdrachtgever, als sprake is van een lekkage, ver vandaan wil blijven. “Op zo’n moment wil je niet in een discussie terechtkomen: wie heeft de fout gemaakt en wie gaat de kosten betalen?” Bij Derbigum loop de opdrachtgever dit risico niet. Bij de aanleg wordt een garantie afgesloten, waarbij het tijdelijk verwijderen en terugplaatsen van de daktuin is gegarandeerd. “De verantwoordelijkheid mag geen discussie zijn voor de opdrachtgever. We gaan er allemaal vanuit dat de aanleg goed gebeurt, maar een garantie is erg belangrijk,” benadrukt Poppelaars.
Biodiversiteit
De groene daken zijn goed voor de stad. Groendaken, vangen CO2 op, hebben een filterende werking voor de lucht en ondersteunen de biodiversiteit in de stad. De groendaken zijn niet alleen esthetisch mooi, maar worden ook steeds meer gekozen omdat deze het regenwater vasthoudt op het dak. Natuur op het dak kan de overlast tegenhouden. Door het water vast te houden op de daken wordt het riool tijdelijk ontlast. Het water blijft er langer op staan, waardoor het riool eerst het water van de straten kan afvoeren. Daarnaast draagt het groen op de daken bij aan klimaatadaptatie, waardoor de warmte bij extreme hitte ’s avonds en ’s nachts minder lang blijft hangen.
‘No Roof to Waste’
Bitumenproducent Derbigum is leverancier van de meest ecologische tweelaagse en bitumineuze dakopbouw die beschikbaar is op de markt. Snijafval, oude dakbanen en productieafval worden hergebruikt als grondstof voor nieuwe, 100% recyclebare dakbedekking, Derbigum NT. Met de slogan ‘No Roof to Waste’ zet het familiebedrijf haar duurzame doelstelling kracht bij. Als een opdrachtgever kiest voor een Derbigum NT-dak, krijgt deze een CO2-reductiecertificaat.
”Door de ruimte op uw dak optimaal te benutten als daktuin, voor zonnepanelen of waterbuffering maken we samen de wereld een stukje beter!”
Een groen dak aanleggen voor meer natuur: www.derbigum.nl