Beter voor het milieu, en vaak ook beter voor je gezondheid: schoonmaken met een duurzaam schoonmaakmiddel is een veilige keuze voor jou en je omgeving. Maar wat is het alternatief voor die scheut chemisch schoonmaakmiddel in het lauwwarme water?
Stoffen die verwerkt zitten in schoonmaakmiddelen lijken bij te dragen aan de hausse van allergieën
Zonder water geen schoonmaak, maar wat voeg je eraan toe om duurzaam te kunnen schoonmaken? Schoonmaakmiddelen zijn in de loop der jaren onbetwist steeds beter geworden, maak vaak betekent dat ook: steeds agressiever, met chemische toevoegingen die belastend zijn voor het milieu. Ook de gebruiker moet bij veel schoonmaakmiddelen op zijn tellen letten, zie de vele waarschuwende logo’s op de verpakkingen. Stoffen die verwerkt zitten in schoonmaakmiddelen zoals waspoeder en vaatwastabletten lijken bij te dragen aan de hausse van allergieën. Uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat het afgelopen jaar één op de vijf Nederlanders met een allergie te kampen heeft gehad, een aantal dat blijft stijgen.
Ozonwater
Is er een alternatief voor de scheut chemisch schoonmaakmiddel in het lauwwarme water? Schoonmaakbedrijven onderzoeken of zogenaamd ozonwater het schoonmaken met een chemisch middel kan vervangen. Aan een pilotproject deden naast een aantal hotels onder andere Holland Casino en NS stations mee. Ozonwater is een oplossing van ozon in water. Ozon is een natuurlijk voorkomend gas en een van de sterkste oxidatiemiddelen in de natuur. Het heeft een krachtige uitwerking als het gaat om het doden van bacteriën, virussen en schimmels. En de potentie om een duurzaam schoonmaakmiddel te zijn. Er zijn al units op de markt die kraanwater omzetten in ozonwater dat micro-organismen vernietigd bij contact en ongewenste geuren afbreekt. Het water is 24 uur actief en keert daarna terug in de originele staat, water en zuurstof. Op die manier is het uiterst duurzaam.
Schoonmaakklassieker
Schoonmaakprofessionals zijn dus druk bezig met duurzame alternatieven. Maar waar kunnen we thuis voor kiezen? Hoe maak je effectief schoon zonder schadelijke chemicaliën? Voor een aantal klussen is schoonmaakazijn het aangewezen alternatief. Niet zonder reden: het is een echte klassieker. Het werd oorspronkelijk gebruikt als ontsmettingsmiddel. De eigenschappen van schoonmaakazijn, met een hogere zuurtegraad dan voedingsazijn, maken het effectief voor het verwijderen van vet, kalkaanslag en zelfs geuren. Een natuurlijke en veilige oplossing dus voor allerlei schoonmaakklussen, zoals het reinigen van ramen, het ontkalken van koffiezetapparaten, en het verfrissen van de was. Ander alternatief: baking soda, ofwel zuiveringszout. Perfect voor het schrobben van aangekoekte oppervlakken, het reinigen van de oven of als ontstopper in combinatie met heet water en azijn. Tip: kies voor producten in gerecyclede of navulbare verpakkingen en zorg ervoor dat je afval minimaliseert.