In onze zoektocht naar een duurzaam en gezond voedingspatroon staat Blue foods steeds meer in de schijnwerpers. Het biedt een uitkomst in de noodzakelijke eiwittransitie en draagt bij aan een toekomstbestendig voedingssysteem. Dit wordt benadrukt door Dr. Christien Absil, marien bioloog en visserij-expert, en werkzaam bij het Marine Stewardship Council.
De eiwittransitie begint hier
Wat Blue foods, oftewel duurzaam gevangen voedsel afkomstig uit oceanen, zeeën en meren volgens Absil zo waardevol maakt, is het voedingsprofiel. Ze zitten boordevol hoogwaardige eiwitten, essentiële vetzuren zoals omega-3, vitamines en mineralen. Deze voedingsstoffen zijn cruciaal voor een gezond lichaam en worden vaak niet in dezelfde hoeveelheden gevonden in andere dierlijke producten. Daarnaast hebben duurzaam gevangen of gekweekte Blue foods een aanzienlijk lagere milieu-impact dan traditionele bronnen van dierlijke eiwitten zoals rund- en varkensvlees. Vette vissoorten zoals wilde zalm, haring of sardines zijn superfoods met een klimaatimpact die lager is dan eieren. Ook schelpdieren als mosselen, afkomstig uit onze eigen zee, mega gezond, hebben en een lage CO2-uitstoot en filteren ook nog het water. Dit maakt Blue foods tot een belangrijke schakel in het verminderen van de ecologische voetafdruk van onze voedselproductie. De EAT-Lancet Commissie heeft bepaald wat een gezond dieet is waarmee we binnen planetaire grenzen in 2050 tot 10 miljard mensen kunnen voeden. Deze Commissie beveelt aan om 28 gram vis of schaaldieren per dag te eten, wat overeenkomt met 1-2 porties per week, als onderdeel van een gezond klimaat neutraal dieet. In de eiwittransitie moeten we niet alleen meer plantaardige eiwitten gaan eten, maar ook kritisch kijken naar de kwaliteit van dierlijke eiwitten die we consumeren. Blue foods biedt hierin een perfect voorbeeld van ‘beter dierlijk’. Als we deze duurzame en gezonde keuze omarmen, maken we een stap naar een gezondere planeet en bevolking. De toekomst van Blue foods vraagt om gezamenlijke inspanningen. Consu- menten, producenten en beleidsmakers spelen een cruciale rol bij het beschermen van de oceanen en het stimuleren van duurzame visserijpraktijken. Door samen te werken en bewust te kiezen voor duurzame visproducten, kunnen we ervoor zorgen dat oceanen ook in de toekomst een gezonde en voedzame voedselbron blijven.