Soms word je overweldigd door de berichten over de problemen die op ons afkomen. Gelukkig zijn er ook lichtpuntjes die je blij maken. De verhalen van aanpakkers die niet afwachten maar zelf in actie komen.
Al in de jaren ’70 van de vorige eeuw waarschuwde de Club van Rome in het rapport “Grenzen aan de Groei” voor de uitputting van grondstoffen milieuvervuiling. Een kleine tien jaar later, tijdens de 1ste Wereldklimaatconferentie in Genève, werd voor het eerst gewaarschuwd voor de gevolgen van klimaatverandering. Door de instabiele politieke situatie op het wereldtoneel is er nog een extra reden bijgekomen om versneld in te zetten op hergebruik van grondstoffen en groene energie.
Waterschaarste
De weersextremen veranderen onze relatie met water. Het watermanagement van Nederland is traditioneel gericht op de bescherming tegen overstromingen. Met de drogere en warmere zomers komt daar opeens een nieuwe opgave bij: zo veel mogelijk water vasthouden en het schaarse water zo eerlijk mogelijk verdelen onder alle watergebruikers. Twente is door de hoge zandgronden extra kwetsbaar voor droogte en waterschaarste. In deze bijlage lees je over het bijzondere project De Twentse Golf, een “watercommunity” waar bierbrouwer Grolsch en anderen de handen ineen hebben geslagen.
Maatschappelijke rol
Organisaties zijn zich meer en meer bewust van hun maatschappelijke rol en verankeren hun impact op duurzaam en sociaal vlak in meetbare doelen. Of dat betaalbare, duurzame en comfortabele woningen voor huurders met een middeninkomen zijn, of een goed pensioen in een leefbare wereld. Het zijn zomaar twee voorbeelden die impact maken een gezicht geeft.