Zonnepanelen op daken bepalen steeds meer het straatbeeld. Moet u ook gaan nadenken over het opwekken van zonne-energie? En wat levert u dat op? Antwoorden op vijf veelvoorkomende vragen.
1. Vergis ik me of zie ik steeds meer mensen om me heen kiezen voor zonne-energie?
In Nederland maken op dit moment alleen al ruim 1 miljoen huishoudens gebruik van zonnepanelen. Natuurlijk is het mooi en van groot belang dat ook u een positieve bijdrage levert aan een beter milieu. Toch worden veel mensen nog vooral door de aanzienlijke besparing op de energierekening over de streep getrokken (met een gemiddeld systeem kan die oplopen tot 750 euro per jaar).
2. Hoe werkt het precies?
De eerste zonnecel dateert al uit de negentiende eeuw. Nadien heeft de technologie een paar reuzensprongen vooruit gemaakt, maar het technische verhaal is in de basis hetzelfde gebleven: zonnecellen vangen het licht van de zon op en deze energie wordt door een omvormer omgezet in wisselstroom. Deze kunt u gebruiken voor thuis en de stroom die u niet zelf verbruikt wordt teruggeleverd aan het energienet.
3. Dragen die paar zonnepanelen nou echt bij aan een beter milieu?
Alle kleine beetjes helpen en zeker als het om zonne-energie gaat, geldt: samen staan we sterk. Het belangrijkste voordeel is dat u schone energie opwekt. Zo wekt u met een gemiddeld aantal zonnepanelen 3500 kWh op, wat gelijk staat aan 1,6 ton CO2. In de praktijk betekent dit een CO2 opname van 80 bomen. Met zonnepanelen op uw dak weet u zeker dat de stroom die u verbruikt echt 100 procent groen is.
4. Hoe snel verdien ik de investering terug?
Met de historisch lage rente op spaargeld zijn zonnepanelen altijd een goede investering. Op de lange termijn is er een mooi rendement: u gaat enorm besparen op de maandelijkse energiekosten en de investering is na ongeveer zes à negen jaar terugverdiend. En alles wat u daarna verdient, is pure winst. Ook niet onbelangrijk: een beter energielabel en waardevermeerdering van uw huis (gemiddeld vijfduizend euro). Bovendien kunt u de btw (21 procent) over de aanschaf en installatie terugvragen aan de Belastingdienst.
5. Wat als ik de investering niet kan betalen?
Niet iedereen wil of kan duizenden euro’s investeren in zonnepanelen. Het alternatief voor kopen is huren. Tien jaar geleden bood het bedrijf Solease als eerste de mogelijkheid om zonnepanelen te huren en inmiddels zijn er meerdere verhuurpartijen. Daarmee werd ook meteen het misverstand uit de wereld geholpen dat gehuurde zonnepanelen geen voordeel opleveren. Dat is onterecht. Huren is voordeliger dan niets doen. De milieuwinst is er sowieso en de winst in de portemonnee. De besparing kan oplopen tot 500 euro per jaar. U bespaart vanaf de eerste dag, omdat u het voorschotbedrag aan uw energieleverancier kunt verlagen. De stroom die u zelf produceert, hoeft u immers niet meer te kopen. Als je voor huren kiest dan wordt alles voor je geregeld door de verhuurder, van installatie, onderhoud, garanties en verzekeringen. Vaak biedt de verhuurder u de mogelijkheid om koopkorting op te bouwen. Wanneer u er klaar voor bent, kunt u de zonnepanelen dan tegen een gereduceerd tarief overnemen en wordt u eigenaar van het systeem.
Tot slot: het lijkt misschien slimmer om nog even te wachten op de volgende generatie, goedkopere zonnepanelen, maar dat is het niet. De daling van prijzen vlakt de laatste jaren af, waardoor u door het plaatsen van panelen uit te stellen een besparing misloopt die niet opweegt tegen een eventuele besparing qua investering.
Voor meer informatie over de mogelijkheden bezoek de website.