Covid-19 heeft gezorgd voor een versnelde innovatie en omarming van eHealth in de zorg. Nu de coronapandemie op z’n retour is, ziet de Belgische urgentiearts en eHealth-expert André Buysse een terugkeer naar oude patronen. “Het is belangrijk om als samenleving het momentum rondom zorginnovatie vast te houden in het belang van zelfredzaamheid en goede ouderenzorg.”
Beeldbellen en andere innovatieve oplossingen waren, in de tijd dat familie en verpleging nog maar beperkt in staat waren om langs te komen, letterlijk de levenslijn van de verpleeghuiszorg. “Nu de coronaregels worden losgelaten, zie je de zorg weer terug naar af gaan.” Buysse maakt een vergelijking met thuiswerken. “Medewerkers waren in de coronaperiode productiever dan op kantoor, én toch is er het oude debat dat je je werknemers niet kunt controleren. Wat we nodig hebben, is vertrouwen de eigen medewerker en in de kracht van innovatie.”
Zelfredzaamheid
De ouderenzorg is, mede door de wijze van financiering, een conservatieve sector, stelt Buysse. “Als je zorg automatiseert, zijn er altijd partijen die zich aangevallen voelen. De verpleegkundigen die fysieke zorg leveren, denken meteen aan banenverlies. Het management en de artsen zien de dreiging vooral in de financiële hoek, in het verdienmodel.” Buysse weet waar hij over praat. “Het systeem bevordert de afhankelijkheid van verpleeghuisbewoners, want dat levert meer geld op. Tegelijkertijd is er onderbezetting, waardoor het fijn is als bewoners rustig zijn dankzij medicatie.” Als urgentiearts levert Buysse hulp bij spoedeisende zorg. Vaak is dat in een verpleeghuis, als een bewoner dreigt te stikken in het ontbijt. De onderliggende oorzaak ligt bij de hoge dosis (slaap)medicatie die bewoners krijgen toegediend. “Met slikproblemen als bijwerking.”
Toelatingsprocedures
Naast urgentiearts heeft Buysse ook een ingenieursachtergrond. Als sinds 2007 is hij actief met telezorg en telemonitoring. Hij is als business strategist betrokken bij Watcherr, een draagbaar gezondheidsmonitoringssysteem met valdetectie, hartslagmonitor en andere vitale gezondheidspatronen. Bij een afwijking in de gezondheid of een kritieke situatie verzendt Watcherr een waarschuwing naar een zorgverlener in de buurt van de gebruiker, via de Watcherr Mobile App op de smartphone van de zorgverlener.
Buysse ziet geregeld eHealth-startups met slimme, praktische innovaties stukloopt op het conservatieve zorgsysteem. “Die bedrijfjes hebben wel de middelen voor de productontwikkeling, maar lopen vervolgens vast op de drempels van de privacywetgeving, validatie en toelatingsprocedures.” Het frustreert hem. “We kunnen ons het niet delen van data niet veroorloven. Bij spoedeisende zorg is het delen van gegevens ook geen punt van discussie.” Hetzelfde geldt voor de toetredingsdrempels. “Hierdoor lopen we goede zorgoplossingen mis, eHealth is een verrijking van de zorg. Farmabedrijven hebben genoeg reserves. Aan de kant van innovatieve startups geldt dat niet. Het zijn de bedrijven van de toekomst.” Buysse bepleit een financierings- en subsidiesysteem waarbij de overheid starters helpt om de tijd tussen de innovatie en de goedkeuring en marktintroductie te overbruggen. De investering verdient zich terug in betaalbare zorg. “Mensen willen zo lang mogelijk zelfredzaam blijven en thuis blijven wonen. Door de toenemende vergrijzing en steeds betere medische zorg, zijn oude mensen nog zo goed dat ze geen patiënt willen worden genoemd. Dankzij slimme eHealth oplossingen kun je het moment dat mensen afhankelijk zijn van ouderenzorg steeds langer uitstellen.”