Veel Nederlanders hebben het afgelopen jaar onbewust hun huis bewaakt doordat ze veel thuis waren. Nu we deze zomer weer op pad gaan, valt die ‘beveiliging’ plotseling weg. De wijkagenten merken nu al dat er een toename is van het aantal woninginbraken”, vertelt landelijke projectleider Woninginbraak Sybren van der Velden bij de politie.
De cijfers spreken voor zich: in 2019 waren er 40.000 woninginbraken. Omgerekend 110 inbraken per dag! Na de relatieve rust in 2020 en voorjaar 2021 door de coronamaatregelen vreest de politie in de komende zomerperiode voor een heuse inbraakgolf. “Veel mensen zijn zo lang thuis geweest dat ze vergeten de ramen dicht te doen, de deur goed af te sluiten of de ladder uit de tuin op te bergen wanneer ze van huis gaan.”
High impact crimes
De emotionele nasleep van een inbraak is groot, vertelt Van der Velden, die lid uitmaakt van het landelijk coördinatieteam ‘high impact crimes’. “We ondersteunen bij delicten die hoge impact hebben op het leven van mensen. Een inbraak is een grote inbreuk, die een langdurige impact op iemands leven en gevoel van veiligheid kan hebben. Als je ligt te slapen en er wordt ingebroken, is het gevoel van veiligheid enorm aangetast. Slachtoffers zeggen zonder uitzondering dat het een enorme impact heeft.”
Het is de reden dat de politie de afgelopen tien jaar enorm heeft geïnvesteerd in voorlichting. “Goede sloten en beveiliging scheelt zestig tot tachtig procent kans op een inbraak. Het werkt enorm preventief. Goed hang- en sluitwerk zorgt ervoor dat een inbreker je woning overslaat. Hij schat op basis van de sloten al in of het veel werk is om in te breken.”
Bedplassen
“Ik zou zelf gillend gek worden als ik wist dat een inbreker naast het bed van mijn kind had gestaan,” meent de politieman. Als voorbeeld vertelt hij over een inbraak bij een jong gezin met twee kinderen op de lagere school. De inbrekers waren door het hele huis gegaan, terwijl het gezin sliep. “Het oudste meisje was zo van slag dat ze, twaalf jaar oud, weer ging bedplassen en van alle stress is blijven zitten op school. Dáárom blíjven we uitdragen: zorg dat het je niet overkomt.”
Politiekeurmerk.nl
Op politiekeurmerk.nl kunt u checken of uw huis goed is beveiligd en vindt u veel informatie over de maatregelen die u zelf kunt nemen om inbrekers af te schrikken. U kunt op postcode zoeken naar slotenmakers met een PKVV-keurmerk.
Woninginbraak preventie tips
Een goed beveiligde woning begint met goede sloten op deuren en ramen. Daarnaast helpen onderstaande tips tegen ongewenste indringers in de woning:
- Vraag iemand je huis een bewoonde indruk te geven
De post weghalen en de gordijnen afwisselend open of dicht doen - Laat je huis niet te opgeruimd achter
Laat wat spullen rondslingeren, zet koffiekopjes op tafel en laat post liggen, zodat het huis een bewoonde indruk maakt. Registreer je waardevolle spullen in de Stop Heling app (stopheling.nl). - Automatische verlichting in en om het huis
Met schakelklokken of smart-verlichting lijkt een huis bewoond. Stel dit in voor in het hele huis. - Schreeuw niet van de daken dat je op vakantie bent
Tip een potentiële inbreker niet via social media dat en hoe lang je weg bent. - Zie je iets verdachts in de straat of buurt?
Help je buurtbewoners door als je iets verdachts ziet in je straat of wijk – 112 te bellen. Daar vang je boeven mee.