De voordelen van Hogeschool Tio
Groot is niet per se beter; het goede schuilt vaak in het kleine. Kleinschalige opleider Hogeschool Tio – met vestigingen in Amsterdam, Eindhoven, Groningen, Hengelo, Rotterdam en Utrecht – gaat al ruim vijftig jaar aan kop als aanbieder van persoonlijk, excellent en ondernemend onderwijs.
Met geaccrediteerde hbo-, mbo- en masteropleidingen op het gebied van business, hospitality en toerisme scoort Hogeschool Tio elk jaar hoog in de rankings. Dit jaar riep de Keuzegids Hbo Tio uit tot ‘Beste Kleine Hogeschool 2021’. Het zijn onder meer de kleinschaligheid en de inspirerende docenten uit de praktijk die het verschil maken, vertelt Katinka Reuling, algemeen directeur van Tio. Reuling: “We hebben kleine klassen, met gemiddeld twaalf studenten in een les. Dat maakt veel interactie tussen student en docent mogelijk. Er is veel persoonlijke aandacht, ook via de studiecoach die elke student intensief begeleidt. We bieden ook veel meer contacturen dan op andere scholen: veel les, begeleidingsuren bij projecten en studiecoachingsuren.” Kleinschaligheid betekent in dit geval ook laagdrempeligheid. Reuling: “Iedereen kent iedereen, bij Tio ben je geen nummer. Loop je als Tio-student ergens tegenaan, dan staat de deur van de vestigingsmanager altijd voor je open. Tio is een familie waarbij je altijd terechtkunt.”
Midden in de praktijk
Docenten van Tio zijn professionals met uitvoerige werkervaring binnen hun vakgebied. Reuling: “Ze geven niet alleen les, ze werken ook een paar dagen per week voor een organisatie of voor hun eigen onderneming. Als Tio-student krijg je naast de theoretische basiskennis dus praktijkonderwijs dat direct aansluit op de actualiteit.” In een wereld waarin ontwikkelingen zich steeds sneller voltrekken is dat pure winst. Reuling vertelt over een docent Eventmarketing die tevens een groot eventbureau runt: “Hij ondervindt direct de gevolgen van de coronacrisis. Hoe ga je om met de financiële consequenties? Waar vind je alternatieve inkomstenbronnen? Die vraagstukken legt hij ook voor aan zijn studenten. Dat is enorm inspirerend: wat je in theorie hebt geleerd, kun je meteen toepassen op de actuele praktijk. Onze docenten introduceren studenten ook in hun netwerk. Als Tio-student profiteer je daar meteen van, bijvoorbeeld bij het vinden van een stageplek.”
Leren door te doen
In elk opleidingsjaar lopen hbo- en mbo-studenten stage. “Leren door te doen, daar hechten we aan,” zegt Reuling. Tio’s grote netwerk biedt gemakkelijk toegang tot stageplekken bij vooraanstaande bedrijven als bol.com, ID&T of het Hilton, óók in het buitenland. Reuling: “We sturen bij onze studenten aan op een open mind: verder kijken dan de omgeving waarin je bent gewend te opereren. Loop je een paar maanden stage in het buitenland of doe je mee met een uitwisselingsprogramma met een van Tio’s 40 partnerscholen, dan maak je een enorme ontwikkeling door.”
Jonge mensen aanmoedigen om zich te ontwikkelen en het beste uit zichzelf te halen; Reuling noemt het de rode draad in haar eigen loopbaan. Daarom voelt ze zich bij Tio als een vis in het water. “We zien telkens dat onze stagiairs en alumni met open armen worden ontvangen in het bedrijfsleven. Door hun opleiding zijn ze makkelijk en snel inzetbaar, ze hebben wat we noemen een ‘can do’-mentaliteit. Tio stimuleert dat en geeft studenten tegelijk het vertrouwen en een warme omgeving waarin ze die mentaliteit kunnen ontwikkelen.”
Talentvolle studenten kunnen bij Tio hun hbo-diploma in slechts drie jaar halen, hun mbo-diploma in één jaar op zak hebben of de opleiding volledig in het Engels volgen. Het ‘honours programme’ biedt de mogelijkheid voor verdere verdieping, bijvoorbeeld door het volgen van vakken zoals een taal op een hoger niveau, en door het deelnemen aan externe competities. Reuling: “Onze studenten winnen zulke competities regelmatig, zoals onlangs Tio-studente Melissa van Rooij. Zij won de NXT GM Challenge en mocht direct aan de slag als general manager van het Postillion Hotel Amersfoort Veluwemeer.” Studenten kunnen er ook voor kiezen de kennis juist te verbreden door het volgen van een extra minor, taal of vakken van een andere richting.
Zorg en aandacht, ook tijdens corona
Het snelle anticiperen op de coronacrisis noemt Reuling tekenend voor de slagvaardigheid van Tio. Reuling: “We schakelden aan het begin van de crisis meteen over op hybride onderwijs, dus deels online en deels live op de vestiging, met inachtneming van alle maatregelen. Grote events waar we ons elk jaar mee onderscheiden, hebben we dit jaar online gedaan. Bijvoorbeeld het Career Event, een bedrijvenbeurs waar studenten en bedrijven elkaar ontmoeten, en andere live events zoals finales en masterclasses. Ook bij de uitnodiging van sprekers hebben we rekening gehouden met de actuele situatie. De bekende psycholoog Nienke Wijnants gaf bijvoorbeeld een masterclass over hoe je je studentenleven vormgeeft in coronatijd. Studenten hebben het niet makkelijk, maar ook hier geldt: we geven ze bij Tio de zorg en aandacht die ze verdienen. En zodra het weer mag gaan we direct over op volledig live en hybride onderwijs, en pakken we weer groots uit met Tio-events!”
Meer weten? Bezoek de virtuele open dag of kom langs
Benieuwd naar Hogeschool Tio en de financieringsmogelijkheden? Bezoek zaterdag 27 maart de virtuele open dag voor alle vestigingen of kom studie kiezen als een VIP en maak een afspraak op de vestiging! Kijk voor alle mogelijkheden op www.tio.nl/opendagen