Life Science start-ups en scale-ups staan voor tal van uitdagingen, zoals de tijd die de ontwikkeling kost, de financiering en andere risico’s. Wat hen vooruithelpt, is een omgeving van gelijkgestemden. Een elkaar versterkend ecosysteem, met krachtige ondersteuning, zoals het Leiden Bio Science Park. Waar BioPartner zorgt voor goedkope huisvesting, goede labfaciliteiten, ervaren begeleiding en een inspirerend kennisnetwerk.
Het Leiden Bio Science Park is een van de gezichtsbepalende centra op het gebied van life science van Europa. Het is een unieke bundeling van kennisinstellingen en ruim 160 bedrijven in de life sciences. Met de Universiteit van Leiden en het LUMC, en de Regionale Ontwikkelingsmaatschappij Zuid-Holland is sprake van een ijzersterk, elkaar versterkend ecosysteem. Sinds de jaren ’80 is het de kraamkamer voor succesvolle biotech- en farmaceutische bedrijven als Crucell, Pharming (bekend van de genetisch gemodificeerd stier Herman) en BaseClear.
Kennisnetwerk
Vaak vinden de eerste stappen plaats vanuit een van onze bedrijfsverzamelpanden, stelt BioPartner-directeur Thijs De Kleer. Als recent voorbeeld van een succesvolle startup noemt BioPartner-directeur Thijs de Kleer In Ovo, een bedrijf dat voor de pluimvee-industrie een oplossing heeft bedacht om vroegtijdig het geslacht van eieren te bepalen. “Het bedrijf is een lieveling van dierenwelzijnsorganisaties en eierenproducenten.”
“In Leiden werken bedrijven met veel passie om de wereld beter te maken,” vertelt Rebekah Bikker, manager strategie & communicatie bij BioPartner. “De kracht van het sciencepark en BioPartner is dat mensen elkaar formeel en informeel kunnen ontmoeten. Daar zijn hele structuren voor, zowel qua kennisondersteuning als netwerkevents, zoals ontbijten en het life science café.” De Kleer valt enthousiast in: “De ondernemer kan zich op het primaire proces richten. Wij helpen hem met alle randzaken eromheen, van huisvesting en de basisinrichting van het laboratorium tot het incubatienetwerk. Het is geweldig leuk om te doen. Je voegt iets toe aan de ontwikkelingen van start-ups en scale-ups.”
Versnelde groei
Een groot voordeel van BioPartner is dat startups organisch kunnen groeien, dankzij de flexibiliteit qua kantooroppervlak. Een lab inrichten is een enorme investering voor startups. BioPartner biedt laboratoriumruimtes, met labtafels, zuurkasten en centrale inkoop van specialistische gassen, waar startende bedrijven zo aan de slag kunnen. Het netwerk dat het Leiden Bio Science Park en BioPartner bieden, draagt bij aan een versnelde groei en helpt bij het vinden van investeerders. Bikker noemt als voorbeeld het initiatief ‘Show me the Money’ dat kleine startups in contact brengt met allerlei vormen van financiering en investeerders. Waar nodig zoekt BioPartner actief mee naar oplossingen, zoals bij een startup die op zoek was naar extra testcapaciteit. “Wij hebben bij de universiteit gevraagd of zij nog ruimte over hadden. Zo breng je die weer samen. Je krijgt op allerlei manieren een verdubbeling van krachten. Dat kan om praktische zaken gaan, zoals apparatuur die je kunt delen of gekwalificeerd personeel. Er is een heel cluster dat gezamenlijk werkt aan de toekomst van de gezondheidszorg.” Ze vervolgt: “Wat je vaak ziet, is dat bedrijven gespecialiseerde apparatuur nodig hebben. We zijn aan het kijken hoe we daar nog een stap in kunnen maken. Wat je al ziet is dat bedrijven onderling een soort van structuur hebben, waarbij ze elkaar helpen. Regelmatig is er een mailtje waarin huurders elkaar vragen ‘heeft iemand voor mij het volgende XYZ apparaat te leen?’”
Een belangrijke toegevoegde waarde vormt het netwerk en de ondersteuning en begeleiding van starters, verklaart De Kleer. “De kern is de interactie op allerlei verschillende manieren. Het stimuleren dat je de buren kent. Dat is voor iedereen een win-winsituatie.” Binnen BioPartner is ‘executive in residence’ Barbara Brunnhuber verantwoordelijk voor de contacten met starters. “Barbara helpt met advies en fungeert als klankbord. En als het nodig is brengt ze je in contact met de juiste ondernemer die bereid is om kennis te delen.” Bovendien is er een incubatorprogramma opgezet – ‘_Unlock’ – dat starters helpt bij het vinden van financiers of subsidies, maar ook hulp bij het leren presenteren van een plan. Onderdeel van het programma is het mentornetwerk. “Het is heerlijk als je een-op-een kunt sparren met iemand die het klappen van de zweep kent en met dezelfde problemen heeft geworsteld.”
Krachtenbundeling
De kracht zit in de kennisketen, de unieke manier van samenwerking. Als voorbeeld noemt Bikker de Biotech Training Facility, een opleidingsinstituut dat is opgericht om de lacune tussen onderwijs en bedrijfsleven te vullen. “De farmaceutische industrie vraagt om een specifiek soort kennis en ervaring. Bijvoorbeeld over de richtlijnen die je moet volgen als je werkzaam bent in een productieomgeving. Die praktische kennis is niet heel erg aanwezig op hogescholen, universiteiten en mbo. Je werkt in een volledig nagebouwde productiefaciliteit, waar je de kennis opdoet die nodig is om aan de slag te gaan. Er zijn maar drie van dit soort instellingen in Europa.” De krachtenbundeling achter de Biotech Training Facility is tekenend voor de wil tot samenwerking, meent De Kleer. “Het LUMC en de universiteit hebben bijgedragen; Leiden Bio Science Park heeft een subsidieaanvraag ingediend bij de Europese Unie; BioPartner heeft de huisvesting geregeld.”
De Kleer eindigt het gesprek met een oproep; “Je hebt een fysieke infrastructuur nodig. Daar is een schreeuwend tekort aan in Nederland. Iedereen heeft het over de prachtige innovatieve bedrijven, maar als je als starter je idee niet kunt uitbouwen vanuit een kantoortje en lab, dan komt je bedrijf niet van de grond.”
BioPartner Center Leiden ruim 18.000 m2 werkruimte op het Bio Science Park Leiden. Deze biedt alle faciliteiten die startende ondernemers in de life sciences nodig hebben. De nieuwste locatie, BioPartner 5, is het eerste energieneutrale laboratoriumgebouw van Nederland en finalist bij de Landelijke Circulair Awards 2021. Voor meer informatie bezoek de website.