De nadruk rondom ziekteverzuim ligt in Nederland vooral op verplichtingen. Verzuimexperts komen steeds meer tot de conclusie dat het beter is om in te zetten op het verbeteren van de inzetbaarheid, om te voorkomen dat een medewerker uitvalt.
Werkgevers hebben in Nederland een cruciale rol bij de uitvoering van sociale zekerheid. Het huidige stelsel van sociale zekerheid is met name gericht op ‘inkomenszekerheid geven aan mensen die (tijdelijk) niet mee kunnen doen’. Doel is het bieden van een vangnet voor werknemers die al ziek thuiszitten. In plaats van preventie focust de wetgeving op verzuimbegeleiding. Daarmee loopt het huidige sociale zekerheidsstelsel en verzuimaanpak achter de feiten aan. Verplichtingen die verzuimbegeleiding met zich meebrengt, voeren de boventoon voor de werkgever. Ze zijn wettelijk verplicht om bij te dragen aan de inzetbaarheid van de eigen werknemers en kunnen tot wel twaalf jaar betrokken zijn bij de re-integratie van een werknemer die uitvalt. De rol die de overheid rondom verzuim bij de werkgever legt, zorgt er voor dat het zwaartepunt van de verzuimaanpak veelal bij de re-integratie ligt. De nadruk ligt voornamelijk op de verplichtingen die de verzuimbegeleiding met zich meebrengt. Door de alle negatieve implicaties voor de werkgever is vaak sprake van wantrouwen bij een ziekmelding.
Duurzame inzetbaarheid
Nadenken over de inzetbaarheid van werknemers past in een breder (arbeidsmarkt)perspectief. Het ziekteverzuim ligt al jaren boven de 5 procent (bron: CBS) en door gebrek aan voldoende geschoold personeel staat er een enorme druk op de arbeidsmarkt. De aandacht voor de inzetbaarheid is niet een speerpunt voor werkgevers, maar net zo goed van de individuele werknemer. Mensen moeten langer doorwerken voordat ze met pensioen mogen. Het is belangrijk dat je gezond en met plezier je werk doet en je gewaardeerd voelt. Bovendien verdwijnen banen of is nieuwe kennis en vaardigheden nodig door robotisering en andere maatschappelijke en technologische ontwikkelingen. Laaggeschoolden hebben een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt en hebben hulp nodig om in het arbeidsproces mee te komen. Jonge mensen kampen juist weer met psychische klachten, waardoor een burn-out op de loer ligt. Wanneer je als werkgever beter weet wat deze generatie bezighoudt, kun je betere begeleiding en ondersteuning bieden om uitval voor te zijn. Hoe logisch de focus op herstel en een spoedige terugkeer naar werk ook klinkt, is werk maken van preventie een veel betere benadering. Als werkgever kun je een veilige omgeving creëren, met wederzijds begrip naar elkaar. Bijvoorbeeld door oog te hebben voor stressvolle momenten in het leven, zoals geldproblemen, ziekte of de druk van een jong gezin.
Data-analyse
Een op de zeven werknemers kampt met burn-outklachten, blijkt uit cijfers van CBS en TNO. Een werknemer die ziek thuiszit zorgt voor extra werkdruk voor de collega’s die het werk overnemen, met als het risico dat je als organisatie in een spiraal belandt van verzuim en verdere overbelasting. Het gebruik van data, zoals cijfers over de dominante risicofactoren binnen de eigen sector of cijfers over financiële problemen in Nederland. helpt bij het optuigen van gerichte preventietools en verzuimbegeleiding.