Het is misschien wel de laatste provincie in Nederland die écht kan verrassen. In Flevoland val je van de ene verbazing in de andere. De nieuwe natuur is vaak ruig en verbluffend divers. En voor zowel watersport- als cultuurliefhebbers is er veel, heel veel te beleven.
Bij een onverwachte recreatieve bestemming hoort een gewaagde slagzin. Vandaar: ‘Flevoland. Bekijk het maar’. Achter de bravoure van die kreet schuilt een grote zelfverzekerdheid over en trots voor wat de provincie te bieden heeft. “Heel veel mensen denken ‘ Oh, Flevoland, dat is dat ingepolderde stuk land met rechte wegen, rechte akkers, saaie bossen,” zeg Carla Bierma, marketing- en communicatiemedewerker van de provincie. “Met die slogan zeggen we: kom zelf maar kijken en vel dan pas een oordeel. Het leuke van Flevoland is dat het misschien wel de laatste provincie van Nederland is die je nog echt kan verrassen. De meeste bezoekers zijn ook écht verrast. En niet alleen door de weidsheid en diversiteit van de nieuwe natuur.”
Overrompelend
Toch is juist die natuur van een ongedachte en, voor de onvoorbereide bezoeker, van een overrompelende schoonheid. Vandaar dat de provincie zich in het themajaar ‘Ode aan het landschap’ zich ‘een van de parels’ durft te noemen. Bierma: “Flevoland is het grootste inpolderingsproject ter wereld, alles is op de tekentafel bedacht. Als het om de natuurgebieden gaat, zal het je verbazen hoe goed dat is gelukt.” Het is, zegt Bierma, jong gebied met opvallend ongerepte natuur die spontaan is ontstaan, met een bijzondere dierenpopulatie die zich vaak laat zien. Wie Nationaal Park Nieuw Land bezoekt, kijkt zijn ogen uit. De flora en fauna in het grootste man-made natuurpark ter wereld is verbluffend divers. Liefst 29.000 hectare groot is het een waar vogelparadijs, met als hoogtepunt: de Zeearend. Bierma: “Die was uitgestorven in Nederland, maar heeft zich in Nieuw Land opnieuw gevestigd.”
Nieuwe natuur
De Lepelaarplassen, Marker Wadden, Oostvaardersplassen en het Markermeer zijn deelgebieden van Nationaal Park Nieuw Land. Wandelend door de Oostvaardersplassen zie je wilde runderen, Konikpaarden en edelherten. “Het is het contrast tussen de ruige natuur, de gemaakte polder en het ongerepte die je bij elk bezoek weer raakt,” zegt Bierma. “Ook al omdat het zo dicht bij de stad is.” Indrukwekkend vindt ze momenteel vooral de Marker Wadden, het jongste stukje Nederland, een robuust nieuw natuurgebied, bestaande uit een eilandengroep midden in het Markermeer. “Bij de oplevering was het eerste eiland niet meer dan een kale zandplaat, een jaar later was er al gras, moeras, riet, en wemelt het er van de vogels, ook heel bijzondere die je elders nog amper ziet.” Dit eerste eiland van Marker Wadden is al toegankelijk voor publiek. Bierma: “Het is een hele fijne plek om een dagje uit te waaien, te wandelen en om natuurlijk vogels te spotten. Er gaat een veerboot heen of je kunt er met je eigen boot een bezoek aan brengen.”
Watersportparadijs
Die ‘eigen boot’ is een vingerwijzing naar een ander uniek kenmerk van de provincie: met ruim negentigduizend hectare water om te bevaren, is Flevoland een droombestemming voor watersporters. Zeil- en vaaravonturen beleef je op de vele meren en plassen, van het ruige IJssel- en Markermeer tot het rustigere Ketel-, Dronter-, Veluwe-, Gooi-, Eem- of IJmeer. Aanmeren doe je op verstilde plekken of levendige havens. Bierma: “En achter die levendige havens is ook heel veel te ontdekken. Niet alleen de natuur is jong, ook de steden. Als je van moderne stedenbouw en architectuur houdt, dan is er in bijvoorbeeld Almere heel veel te genieten.” Bezoekers, zegt ze, komen van ver over de grens om zich te vergapen aan de hoogstandjes van wereldberoemde architecten als Rem Koolhaas, Herman Hertzberger en Liesbeth van der Pol.
Landschapskunst
Flevoland herbergt nog veel meer parels van grote creatieve geesten. In de onbegrensde buitenruimte van de provincie tref je landschapskunst aan van wereldberoemde kunstenaars. Sterker nog: nergens ter wereld vind je zoveel landschapskunstwerken bij elkaar als in Flevoland. Bierma: “Misschien is ‘Exposure’ wel de bekendste, de hurkende man die vanaf een strekdam uitkijkt over het Markermeer.” Ook een aanrader noemt ze ‘De groene kathedraal’, een gotische kerk die wordt gevormd door een groep populieren. Het terrein wordt regelmatig gebruikt voor toneel- en muziekvoorstellingen. Want ook in cultuur blinkt Flevoland uit: van prachtig locatietheater tot grote events (Lowlands). Niet te missen dit jaar: het cultureel festival ‘Zomer op Schokland’, een zomer vol kunst en poëzie op een voormalig eiland in de Zuiderzee, door de UNESCO op de Werelderfgoedlijst geplaatst. “Waar je hier ook bent,” zegt Bierma, “alles is op een opwindende manier uniek.”