Met de enorme bouwopgave waar we in Nederland voor staan, die ook nog eens duurzaam en circulair moet zijn, is EPS (piepschuim) een goede oplossing. Het product wordt door Van Nieuwpoort EPS Products toegepast voor isolatie en fundering voor de grond-, weg- en waterbouwsector en de woning- en utiliteitsbouw. Want EPS is licht, oersterk, vochtbestendig, vormvrij, schoon en veilig. Maar vooral zéér milieuvriendelijk. Een uitstekend product voor de circulaire economie.
Gerecycled verpakkings EPS toepassen voor isolatie en fundering
Van Nieuwpoort EPS Products is producent en recycler van geëxpandeerd polystyreen (EPS), oftewel piepschuim of tempex. De oorsprong van het bedrijf uit het Twentse Goor ligt in het recyclen van EPS. Afvalverwerkers en bedrijven wilden van gebruikt verpakkingsmateriaal af. Het materiaal werd gecollecteerd en milieubewust gerecycled. Van dat afval werd weer een nieuw product gemaakt. De eerste toepassingen vonden plaats in de bouw. Aanvankelijk werden EPS-parels gebruikt in baksteenproductie als lichtgewicht vulmateriaal. Later werd EPS ook toegepast als isolatie onder prefab betonvloeren. Deze toepassing sloeg aan in de bouw en sindsdien wordt EPS veelvuldig toegepast voor isolatie en fundering. Door de toenemende vraag ontstond er een sterke groei van activiteiten in de civiele beton- en wegenbouw, vloerenindustrie, bouwmaterialenhandel, meubelindustrie en na-isolatie. “Daarmee groeide ook de ambitie om recycling binnen ons bedrijf naar een zo hoog mogelijk niveau te brengen”, zegt Wilt Jan de Boer, Commercieel Manager bij Van Nieuwpoort EPS Products. “Onze EPS-blokken voorzien we van zoveel mogelijk gerecycled materiaal. Nu bestaan deze elementen voor 30 tot 60 procent uit gerecycled EPS. We onderzoeken hoe we dit aandeel in de toekomst kunnen verhogen”.
Van afval naar nieuwe toepassing
Gebruikt verpakkings-EPS wordt door het bedrijf opgehaald bij de Nederlandse gemeentelijke milieustraten. Hier wordt verpakkings-EPS door particulieren ingeleverd en gesorteerd. Denk aan piepschuim omhulsels van wit- en bruingoed. Op de eigen productielocatie in Goor wordt dit gebruikt verpakkingsmateriaal gesorteerd en in meerdere stappen vermalen tot fracties van ongeveer twee centimeter. Dat vermalen EPS wordt vervolgens gemengd met nieuwe EPS-korrels die worden opgeschuimd. Polystyreen zet zich namelijk uit, tot wel vijftig keer zijn eigen volume. Zowel gerecycled materiaal als nieuwe grondstoffen zijn dus de basis voor nieuwe EPS-blokken van verschillende kwaliteiten. Ze worden vervolgens op maat gemaakt en vinden daarna hun weg naar de bouw voor bijvoorbeeld isolatie of fundering. Ook afval van EPS-producerende bedrijven en materiaal uit de tuinbouwsector (gardentrays) wordt opgehaald en gerecycled.
Zoveel mogelijk (her)gebruik
EPS-blokken worden op maat gemaakt. Het EPS-afval dat daarbij vrij komt wordt opnieuw gerecycled in het proces. Datgene wat te klein is wordt gebriketteerd voor de kunststofrecyclingindustrie in binnen- en buitenland. Daar worden de samengeperste briketten door middel van een extrusieproces (smelten) omgezet in een PS-regranulaat (harde korrel). Waar weer nieuwe producten zoals fotolijstjes, bloempotten, bumpers en XPS (geëxtrudeerd polystyreen) van worden gemaakt. Om zich te verbinden aan het doel ‘nul emissie van kunststof korrels, vlokken en poeder naar het milieu’, heeft Van Nieuwpoort EPS Products het Operation Clean Sweep convenant ondertekend. Samen met Nederlandse producenten van EPS-isolatie en verpakkingsproducenten. De Boer: “een mooie stap die we graag extra zetten. We hebben schoonmaakploegen op ons het terrein die het terrein schoonhouden en de kleinste deeltjes opvegen. Ook die gebruiken we in ons proces”.
EPS is de toekomst
Nederland staat voor een grote bouwopgave. De overheid heeft zich een doel gesteld; er moet meer gebouwd worden. Maar de bouw moet ook meer duurzaam en circulair. Gebouwen moeten goed geïsoleerd zijn. EPS is hiervoor zeer geschikt. Kunnen we al 100 procent gerecycled EPS toepassen dan? De Boer: “daarvoor is het nu nog te vroeg. We hebben te maken met verschillende standaarden op het gebied van kwaliteit. Denk aan bepaalde druksterktes of isolatiewaarden. Op dit moment is het een mix van gerecycled en virgin (nieuw) materiaal. Bij isolatie kunnen we momenteel zo’n 60 procent gerecycled EPS toepassen. Het doel van Van Nieuwpoort EPS Products is zoveel mogelijk gerecycled materiaal toe te passen. De Boer: “we onderzoeken continu de mogelijkheden om hierin te optimaliseren en op te schalen”.
Ook aan de transportkant speelt duurzaamheid een rol. EPS bestaat hoofdzakelijk uit (98%) lucht en het weegt nagenoeg niets. Maar het is wel volumineus. Grote LZV vrachtwagens met een lengte van maximaal 25, 25 meter brengen EPS-elementen door heel Nederland naar grote bouw- en infrawerken alsmede de toeleverende industrieën. Om het aantal vervoersbewegingen zo efficiënt mogelijk in te zetten wordt op de terugweg altijd verpakkings-EPS opgehaald op een milieustraat. En zo begint de circulaire keten weer opnieuw.