Frans laat zijn geld na aan KWF Kankerbestrijding
De ziekte kanker loopt als een rode draad door het leven van Frans Goorhuis. Zijn moeder overleed toen hij 2,5 jaar oud was. Later verloor hij een broer en een zus aan kanker en hij werd zelf twee keer getroffen door kanker. Het heeft zijn leven getekend, maar niet bepaald. Na zijn overlijden gaat zijn nalatenschap naar KWF Kankerbestrijding.
Frans is de jongste van een gezin van negen kinderen. Hij is in 1955 geboren in Haaksbergen. Zijn moeder overlijdt, als Frans 2,5 jaar oud is, op 42-jarige leeftijd aan kanker. “Welke kanker is niet bekend. Men denkt alvleesklierkanker.” Zijn vader hertrouwt nog in hetzelfde jaar.
Rouwverwerking
Op z’n zevende kreeg Frans te horen dat de vrouw op de foto aan de muur zijn echte moeder was. “Ik weet níets van mijn moeder. Mijn broers en zussen waren ook jong. Het woord rouwverwerking kende men niet, laat staan dat men over de dood sprak. Mijn vader moest een gezin met negen kinderen onderhouden. Hij kon het zich helemaal niet permitteren om verdriet te hebben. Dat heeft de informatievoorziening naar mij als kind in de weg gestaan. De enige plaats waar ik wist dat mijn moeder was, was haar graf. Op de een of andere manier had ik er iets aan om daar minstens een keer per maand naar toe te gaan.”
Al op jonge leeftijd komt Frans erachter dat hij op mannen valt. “Dat heeft nogal wat opschudding in het gezin gezorgd vanwege mijn geloofsachtergrond en opvoeding. Gelukkig ben ik twee maanden later het huis uitgegaan.” Hij is niet wrokkig. “Het was een andere tijdgeest. Het is later goed gekomen. Ik ben altijd heel duidelijk geweest: als mijn partner niet wordt geaccepteerd kom ik ook niet. De littekens die ik had, heb ik via therapeutische weg weggeslagen. Ik sta positief in het leven en ik heb een heel goed leven.”
‘Mijn kankergeschiedenis’
In 1999 kreeg Frans’ broer Ben de diagnose asbestkanker. “Ik ben veel bij hem geweest en heb hem goed leren kennen in die periode. Alles wat je kunt doen rondom het overlijden helpt bij de rouwverwerking. Ik heb alles met hem besproken.” Een kleine tien jaar later is hij zelf aan de beurt: een niercel-carcinoom aan de rechternier. “Dat is behandeld met cryotherapie, waarbij de tumor wordt bevroren. De behandeling is helemaal goed gegaan. Ik heb nog allebei mijn nieren.” Een half jaar later was het raak met een melanoom aan de borst. “Die is ook weggehaald zonder nadelige gevolgen. Ik heb veel geluk gehad.”
In 2018 wordt bij de zus van Frans alvleesklierkanker geconstateerd. Drie maanden later overlijd ze. “Mijn broer en zus hebben de pech gehad, dat ze een kankersoort kregen die op dit moment slecht of helemaal niet te behandelen is.” Hij vervolgt, met een lach: “Dat is in grote lijnen mijn kankergeschiedenis. Ik zeg wel gekscherend dat ik letterlijk uit een kankerfamilie kom. Ik denk van mezelf te weten dat ik doodga aan een tumor, maar ik lijd er niet onder.”
Betrokken bij KWF
Zijn familiegeschiedenis heeft Frans ertoe aangezet om de vraag te stellen ‘wat gaan we doen met het geld als mijn man en ik overlijden?’. “Als je een nieuw huis koopt moet je een nieuw testament opmaken. Ik vind het niet nodig om mijn geld na te laten aan mijn broers en zussen. Die hebben het niet nodig. Dus wil ik het aan een goed doel geven. Gezien mijn achtergrond en de hele geschiedenis met mijn familie wil ik het graag aan KWF geven voor onderzoek en een beter leven voor de patiënt. KWF betaalt geen belasting en mijn familie betaalt minstens 20% belasting.” Mijn man, Manoel, is Braziliaan. Hij geeft zijn geld aan zijn neefjes en nichtjes in Brazilië, die kunnen dat goed gebruiken.” Het gaat pas gebeuren als ze beiden zijn overleden.
Omdat Frans al donateur was van KWF, vond hij het logisch om het donateurschap ook na zijn overlijden voort te zetten. “Ik ben wel altijd heel erg betrokken geweest bij KWF en de ontwikkelingen op het gebied van kankeronderzoek. Het feit dat ik een testament moest opstellen, verplichtte me om na te denken naar wie mijn geld ging. Omdat ik al donateur was en gezien mijn eigen achtergrond kwam ik uit bij KWF.” Hij heeft vrijgelaten hoe KWF het geld besteedt. “Ik heb veel vertrouwen in de deskundigheid en het bestedingspatroon van KWF. Dat ze goede dingen doen met mijn geld.”
Verlies een plaats geven
Begin december was Frans’ verhaal op SBS6 te zien bij het programma De Nalatenschap. Zijn broers, die het allemaal hebben meegemaakt, vonden het heel emotioneel, vertelt hij. “Ze worden teruggeworpen naar de tijd dat ze tien, elf jaar waren en er niet gesproken mocht worden over mijn moeder. Ze is letterlijk doodgezwegen na haar overlijden. Gelukkig leven we nu in een andere tijd, waarin we opener omgaan met de aanstaande dood en de rouwverwerking daarna.”
Frans heeft maar twee foto’s van zijn moeder. “Ze is het grote gemis in mijn leven. Daar kun je je druk over blijven maken. Of een plaats geven. Ik werk al dertig jaar bij de Raad voor de Kinderbescherming, waar ik veel te maken heb gehad met kinderen die zijn afgestaan door hun moeder. “Vaak kwamen ze bij mij met de vraag ‘ik wil mijn biologische moeder graag zien’. Dat kon ik vanuit mijn eigen achtergrond zó goed voorstellen. Voor mij was dat heel helend, dat ik kon helpen. Ik heb heel veel moeders opgespoord en herenigd met hun kind. Dat ik dat voor anderen kon doen, vulde voor mij een emotionele lacune. Daar heb ik heel veel aan gehad.”
De aflevering met Frans Goorhuis is terug te kijken op deze website.
Nalaten aan KWF
Door KWF Kankerbestrijding op te nemen in uw testament, kunt u op een bijzondere manier bijdragen aan de gezondheid van volgende generaties. De giften van mensen die besluiten te geven na leven, maken ongeveer 30 procent van de donaties van KWF Kankerbestrijding. Hiermee dragen zij bij aan minder kanker, meer genezing door nieuw onderzoek en een betere kwaliteit van leven voor patiënten.
Kijk voor meer informatie op kwf.nl/nalaten of neem contact op met relatiemanager Claire Stam via 020 – 57 00 460, maandag t/m vrijdag tussen 9.00 en 17.00 uur.