Mogelijk financiert het vastgoed van ondernemers en vastgoedbeleggers met leensommen tussen de 50 duizend en 10 miljoen euro. Mogelijk heeft een half miljard euro aan financieringen gerealiseerd sinds de oprichting in 2016. Het geheim achter het succes: de quickscan – binnen één dag een financieringsaanbod –, persoonlijke aandacht en een team van ervaren vastgoedspecialisten.
Mogelijk is in de afgelopen vijf jaar jaarlijks verdubbeld en dit jaar doorgegroeid. “Het platform is geboren vanuit ondernemers,” vertelt Eggink. “We zijn ontstaan uit het DNA van het vastgoed. Bij de vraag ‘financier je de vent of de tent?’, focussen wij primair op het object. Daarna kijken we naar de betaalbaarheid van de financiering, niet andersom.
Onboarding
“We combineren de snelheid van fintech met warm, menselijk contact,” vat algemeen directeur Folkert Eggink de bedrijfscultuur samen. Bij ons krijg je altijd direct iemand aan de telefoon met verstand van zaken. We hebben het hele financieringsproces in eigen huis: van opstarten van de aanvraag tot en met de financiële administratie. Alle kennis is bij onze mensen zelf aanwezig en de lijnen zijn kort. In ons pand hangen overal grote schermen die ons realtime inzicht bieden in aanvraagprocessen, investeringsaanbiedingen, bezoekersaantallen op de website enzovoort. Hierdoor zitten we kort op de bal. Het is onze missie om elke dag onze klanten blij te maken. Daar lopen we altijd die extra meter voor.”
Zakelijke hypotheek
Ondernemers en vastgoedbeleggers kunnen hun zakelijke hypotheek afsluiten bij Mogelijk. “We financieren onder meer bedrijfspanden, kantoren, horecapanden, winkels, woningen en appartementen voor de verhuur en agrarische gronden.” De zakelijke vastgoedmarkt is een markt waar veel vraag is naar financiering, benadrukt Eggink. “Wij doen dat met ons Mogelijk-platform snel, gemakkelijk en transparant.” Een traditionele bank kijkt eerst naar de betaalbaarheid van de financiering en dan pas naar de waarde en kwaliteit van het pand. “Wij draaien dat om. Het vastgoed moet het doen.”
Mogelijk investeert niet alleen in de techniek, maar ook in vastgoedspecialisten met 20, 30 jaar vastgoedervaring. “Die zetten we helemaal vooraan in het proces. Ze kijken naar binnenkomende aanvragen, waarbij ze vanuit de techniek worden gefaciliteerd met databronnen. Vanuit de digitale omgeving hebben ze alle kennis tot hun beschikking om een inschatting te maken van het vastgoed, waardoor snel de waarde kan worden bepaald.”
Over het algemeen wordt tot 70% van de waarde gefinancierd. “We zijn geen hoog-risico financier.”
Quickscan
Als je bij ons een financieringsaanvraag indient via een quickscan, dan krijg je direct een mail met welke leensom haalbaar is op jouw pand met rekenvoorbeeld van de maandlasten et cetera. “En als we het niet geautomatiseerd kunnen afhandelen, heb je uiterlijk de dag erop een reactie.” Wat Mogelijk kenmerkt, is dat met elke ondernemer een persoonlijke ontmoeting plaatsvindt. “Dat dient twee doelen. We willen graag weten met wie we zakendoen, het gaat niet om een pakje melk, en het geeft ons de gelegenheid door heel ouderwets een hand te geven om te zien dat iemand bestaat.” Hetzelfde geldt voor de investeerder. “Je komt kennismaken en we doen een achtergrondcheck.”
Wekelijks investeringsaanbod
Mogelijk brengt vraag naar en aanbod van kapitaal samen op haar platform. De fintech groeit hard. Per maand komen meer dan 1500 financieringsaanvragen online via de quickscan binnen. “Veel ondernemers komen binnen via mond-tot-mondreclame en ook de tussenpersonen weten Mogelijk steeds beter te vinden.”
Investeerders ontvangen elke dinsdag een mail met het aanbod van financieringen waarvoor investeerders worden gezocht. “Daar kunnen ze vragen over stellen. De accountmanager die de aanvrager spreekt, is ook degene die de investeerder informeert en de vragen beantwoordt over de specifieke transactie.” In de investeerdersomgeving kun je een optie nemen of een aanvraag claimen. Bij een match zorgt Mogelijk dat de investering via een notaris tot stand komt. Het tweede deel van het Mogelijk-bedrijfsmodel is het beheer en de administratie van de lopende lening. “Daar hoort bij dat we het onderpand dubbel verzekeren, voor schade aan het pand die de verzekering van de geldnemer niet dekt.”
Flexibel product
“Er staat ‘Mogelijk’ op het naamplaatje bij de voordeur, omdat we een flexibel product hebben. Voor bijna elk risico is wel een investeerder te vinden in Nederland. We kunnen flexibel meedenken met de ondernemer en vooral voor de tussenpersoon is dat relevant. Aan de ene kant wil hij de goedkoopste transactie, maar tegelijkertijd wil hij ook mogelijkheden creëren. Dat is wat hij bij ons kan vinden.”
Op zoek naar vastgoedfinanciering? Doe de quickscan in 1 minuut: www.mogelijk.nl/lenen/quickscan/.