Pods zijn erg populair in kantoren en in openbare ruimte om rustig te kunnen (video)bellen of vergaderen. Het zijn dus eigenlijk luxe’ “ruimtes-in-ruimtes”. De Pods van Ritswand® zijn opgebouwd uit een modulair wandsysteem, en worden verbonden door middel van ritsen.
Door de modulaire opbouw en het gebruik van de slimme ritsverbinding hebben deze ruimtes een MCI-score van 99,84%, wat staat voor de mate van circulariteit van een product. Nagenoeg alles kan worden hergebruikt en onderdelen kunnen tot op microniveau worden vervangen. “In het koopcontract is al vastgelegd dat we de Pods uiteindelijk terugkopen,” vertelt Ritswand®-directeur Hans Kok.
Uitvinder van de gepatenteerde Ritswand is bouwkundige Sasja Fransen. Hij verbaasde zich over de hoeveelheid bouwmateriaal die bij iedere interne verbouwing en herinrichting van de kantooromgeving weer in de container verdween. De vraag van een klant of het niet mogelijk was om een flexibele en herinzetbare modulaire wand te ontwerpen, zette hem op het spoor van een onconventionele oplossing, de afzonderlijke panelen vastzetten met een ritsverbinding.
Montage
Samen met zijn vader, een bouwer van systeemwanden, ging Fransen tekenen. Hij kocht een 3D-printer om zijn idee verder uit te dokteren. “Vervolgens ben ik naar een ritsenleverancier gegaan die een rits kon maken die in het profiel kon worden geklemd.” Het levert een systeem op dat 40% sneller is in de opbouw en afbouw. Fransen vertelt over de kenmerkende eigenschappen van ritsverbinding. “Een rits is sterk en kan twee elementen naar elkaar toetrekken. Dat zorgt er voor dat je de wand niet beschadigt bij de (de)montage van de scheidingswanden. Een ander voordeel is dat je geen schroevendraaier en lijm nodig hebt voor de verbinding; en de opbouw gaat niet alleen sneller, het is ook rustiger en geeft geen afval”
100% Nederlands
De ruimtes zijn vrijstaand, los van het gebouw, met een eigen luchtinstallatie en verlichting. De luchtinstallatie kan optioneel worden voorzien van een eigen Covid-filter. Ritswand® is een 100% Nederlands product dat volledig in Nederland wordt geproduceerd en geassembleerd, tot en met de speciaal door Ritswand® ontwikkelde intelligente hightech LED-verlichting.
Op de Ritswand®-producten is een LCA (Lifecycle Analysis) uitgevoerd, belangrijk voor overheidsopdrachten. “Een onafhankelijk bureau heeft de milieu-impact, de ‘footprint’, van ons product vastgesteld.” Duurzaamheid begint ermee dat je zo lang mogelijk met een product kunt doen, benadrukt Kok. “Dat proces wil je zo ver mogelijk rekken.” Hij geeft een voorbeeld. We werken met standaard cassettes. Onderdelen worden aan elkaar geklikt, we kunnen daardoor ook heel eenvoudig een aanbouw, vervanging, aanvulling of verbouwing doen. En mocht een onderdeel door gebruik zijn beschadigd dan kan deze eenvoudig worden vervangen en gerefurbished.
Subsidie bij aanschaf
Een bedrijf heeft bij aanschaf van een Ritswand®-systeem recht op Milieu Investeringsaftrek (MIA). 27% van het investeringsbedrag mag worden afgetrokken van de bedrijfswinst, waardoor een deel van de aankoopprijs via een lagere belastingaanslag direct terugvloeit. Bovendien hanteert Ritswand® een terugkoopgarantie.
Voor meer informatie over de mogelijkheden bezoek de website.