Moet je nog wel beleggen nu de aandelenmarkten meer in beweging zijn? Het is een vraag die beleggers bezighoudt bij een grillig koersverloop. Het antwoord van vermogensbeheerder Fintessa is een volmondig ‘ja’. Juist wanneer de aandelenmarkten in beweging zijn, zijn er kansen voor beleggers. Ten eerste omdat je belegt voor een langere periode. Het instapmoment is dan maar een klein onderdeel van het eindresultaat. Ten tweede omdat sparen momenteel in ieder geval geld kost. Dat kan met beleggen ook maar dan is er in ieder geval nog een kans op een mooi rendement!
“Je kunt de vraag ook omdraaien; zou je willen beleggen in een markt die niet zou bewegen?,” stelt Fintessa directeur Martine Hafkamp retorisch. “De meesten onder ons niet. Beleggen in aandelen doe je voor de lange termijn, om op langere termijn een duurzaam rendement te realiseren dat hoger ligt dan dat je bij je bank krijgt of dat je met obligaties kan verdienen. Koersschommelingen, marktbewegingen horen daar nu eenmaal bij. Beweging is goed, stijgende koersen bevredigen je hebzucht, dalende koersen wakkeren je angsten aan. Maar angsten waarvoor? Voor een tijdelijke dip? Als je daar bang voor bent, kun je beter wegblijven van de aandelenmarkten.”
Hoofd koel houden
Voor je gaat beleggen, hoor je een goed (beleggings)plan te hebben, benadrukt Hafkamp. “Wie voor de korte termijn voldoende risicomijdend kapitaal achter de hand houdt, kan voor de lange termijn optimistisch beleggen. Het houdt ook in dat je in tijden van grotere volatiliteit het hoofd koel kan houden en niet plotsklaps je biezen hoeft te pakken. Wel kun je eventueel wat bakens verzetten, als je denkt daar je portefeuille mee te verbeteren.” Er is wel vaker sprake van grote volatiliteit. Ze wijst naar de beleggerswaarheid ‘als je geschoren wordt, moet je stil zitten’. “Na forse dalingen is het in het verleden altijd weer goed gekomen, alleen de periode waarin dat gebeurt verschilt.”
Hafkamp is kritisch op beursgenoteerde bedrijven die recordwinsten maken en van de winst eigen aandelen inkopen. “Dat houdt in dat ze niet creatief zijn en geen nuttigere besteding van de beschikbare middelen zien. Het zou beter zijn als ze ondernemen met de middelen en weloverwogen investeringen doen.” Beleggers zijn er toch blij mee. “In geval van intrekking van de ingekochte eigen aandelen hoeft de winst onder minder aandeelhouders te worden verdeeld.” Inkoop van eigen aandelen kun je zien als een alternatief voor een dividenduitkering. “In beide gevallen komt een deel van de winst de aandeelhouder ten goede. In de Verenigde Staten is inkoop eigen aandelen populair, in Europa een uitkering in dividend.”
Stijgende inflatie
De hoge inflatie is een probleem als dit zorgt voor een loonspiraal. Salarissen zijn de grootste kostenfactor voor veel beursgenoteerde ondernemingen, dus het gaat ten koste van de winst oftewel de verdiensten van de belegger. “Als we de deskundigen mogen geloven, is de huidige inflatie tijdelijk.” In het algemeen betekent een stijgende inflatie dat je geld minder waard wordt. Om geldontwaarding tegen te gaan moet je als belegger een rendement maken om je vermogen in ieder geval in stand te houden. “Aan spaargeld op de bank heb je dan niets, aan obligaties ook niet. Aandelen bieden in ieder geval nog de mogelijkheid om rendement te realiseren.” Belangrijk is wel om te beleggen in aandelen van bedrijven die de hogere prijzen kunnen doorberekenen, constateert Hafkamp. Als de inflatie heel sterk gaat oplopen, wordt het echter ook voor beleggers in goede aandelen moeilijk om nog rendement te maken. Het zorgt voor een remmende werking op de economie. Dat was voor het laatst het geval in de jaren 70. “Dat was niet bepaald een goede periode voor beleggers. Een lage rente en een wat hogere inflatie is het ideale scenario voor de overheden die zich met schulden hebben overladen. En, vraag je ook af welke bedrijven juist profiteren van hogere prijzen en doe daar je voordeel mee.”
Persoonlijk profiel
Gevraagd naar welke factoren meespelen bij het vaststellen van een persoonlijk beleggingsprofiel, benadrukt Hafkamp dat je de totale persoonlijke en financiële situatie in ogenschouw moet nemen. Kennis, ervaring en risicobereidheid zijn heel belangrijk. “Hoeveel risico kan en wil iemand lopen met zijn of haar beleggingen? Hoe oud ben je en hoe is het met de verhouding tussen inkomen en het geld waarmee je wilt gaan beleggen? Met welk deel van je vermogen wil je gaan beleggen? Is er nog inkomen nodig uit de beleggingen? Is er een hypotheek? Wanneer is het geld nodig en waarvoor? Met andere woorden: wat is je beleggingshorizon en hoeveel vermogen wil je op de einddatum bij elkaar belegd hebben? Het vermogen waarmee je belegt moet de tijd krijgen om te ‘rijpen’ en niet op korte termijn nodig zijn voor noodzakelijke uitgaven.” Het moet met andere woorden ‘gemist kunnen worden’. Daarnaast moet iemand ertegen kunnen dat aandelen ook minder waard kunnen worden.
Transparant en solide
Fintessa biedt haar cliënten een transparant beleggingsbeleid, solide en begrijpelijk. “We zijn onafhankelijk en beleggen niet in beleggingsfondsen of gestructureerde producten. Onze vermogensbeheerders onderhouden regelmatig persoonlijk contact met onze cliënten om het beleid toe te lichten. Fintessa biedt vermogensbeheer op traditionele wijze met een dienstverlening zoals dat ‘vroeger’ gewoon was! We hebben geen verborgen agenda of kosten, maar baseren ons beleid op voor onze cliënten begrijpelijke gronden. Bovendien leveren we maatwerk.” Zo kan een cliënt zelfs dagelijks over zijn/haar vermogen beschikken, mocht hij/zij dat willen of mocht daar noodzaak toe zijn. “Het is niet zomaar dat we al tien jaar op rij zijn verkozen tot beste vermogensbeheerder van Nederland.”