De komende maanden worden er veel leuke labradorpups geboren bij KNGF Geleidehonden. KNGF zoekt altijd vrijwillige pleeggezinnen die voor deze toekomstige hulphonden willen zorgen.
De pups wonen eerst met hun moeder bij een fokgastgezin en verhuizen daarna naar een puppypleeggezin voor hun basisopvoeding. ‘De dag dat gezinnen een pup mogen komen halen, is altijd een feestje’, vertelt Juul Dorrestijn van Puppy- en pleeggezinnenzorg. ‘Het fokgastgezin draagt de hondjes zelf over. Zij hebben goed voor de moederhond en haar kroost gezorgd, maar op de leeftijd van 7,5 week zijn de pups toe aan de volgende fase.
Juul: ‘Voorzien van een mand, voer, riem, speeltjes enzovoort, rijden de pleeggezinnen stralend met hun pup naar huis. Nu begint het, want het opvoeden van een KNGF-pup is flink wat werk. Zindelijk maken, commando’s aanleren, de pup laten wennen aan het openbaar vervoer, winkels, katten… Gelukkig hoeven ze dit niet alleen te doen. Ze krijgen alle ondersteuning van puppyinstructeurs.’ Petra Klomp is daar één van. Wat doet een puppyinstructeur? Petra: ‘Je gaat op huisbezoek bij de gezinnen of je spreekt met hen af in de stad. Je bespreekt het gedrag van de pup, bekijkt zijn vorderingen, beantwoordt alle vragen van het gezin en je laat zien hoe ze bepaalde dingen kunnen aan- of afleren bij hun pup.’ Elke pup is anders, elk gezin is anders, dus geven de puppyinstructeurs advies op maat.
Voor noodgevallen is KNGF dag en nacht bereikbaar voor advies en overleg. Een pup opvoeden doe je dus echt samen, met één gezamenlijk doel: de pup zo goed begeleiden dat hij na ruim een jaar goed voorbereid kan beginnen aan de opleiding tot hulphond. En hij daarna aan het werk kan als een professioneel opgeleide hulphond voor iemand met een beperking.
Juul: ’Veel mensen vinden een KNGF-pup opvoeden zo leuk, dat ze het meerdere keren doen. KNGF zoekt jaarlijks onderdak voor zo’n 200 pups, dus heeft altijd nieuwe pleeggezinnen nodig.’ Benieuwd of jij aan de voorwaarden voldoet om puppypleeggezin te worden? Kijk op geleidehond.nl/pup.