Onze darmen zijn van vitaal belang voor onze gezondheid. Loopt daar iets niet lekker, dan kunnen we allerlei gezondheidsklachten ontwikkelen. De uitdaging is om die klachten te voorkomen. Maar hoe doen we dat als we geen weet hebben van zo’n verstoring?
Weinig mensen beseffen het, maar onze darmen doen heel veel meer dan spijsvertering en stoelgang. Liefst tachtig procent van ons immuunsysteem bevindt zich in onze darmen. Het is de plek van veel receptoren en signaalcellen die andere delen van ons lichaam reguleren. Zijn er verstoringen – en die kunnen zonder dat we het doorhebben snel ontstaan – dan is er een risico op allerlei vage lichamelijke klachten. Zo zijn van het gelukshormoon serotine de receptoren in grote hoeveelheden aanwezig in onze darmen. Zijn die verstoord dan is het risico op een depressie aanwezig. Probleem is dat het lastig is om deze verstoringen te voelen. We beseffen dus niet dat de gezondheidsklachten die we hebben vanuit onze darmen komen. Tenzij het heel concrete darmklachten zijn, zoals buikpijn of –kramp, een opgeblazen gevoel en diarree. Langdurige verstoringen in je darmen zijn risicovol: het werkt gezondheidsklachten in de hand en op termijn ook ernstige ziekten, zoals darmkanker.
Veel te verduren
We leven in een tijd dat onze darmen dagelijks veel te verduren krijgen. Leefstijl en omgevingsfactoren, zoals verkeerde (bewerkte) voeding, stress, alcohol, overgewicht en medicijnen verhogen het risico op verstoringen in de darmen. Deze factoren zorgen er bijvoorbeeld voor dat onze darmflora uit evenwicht raakt: er zijn dan meer slechte dan goede darmbacteriën en dat is zeer nadelig voor de gezondheid. Ook kunnen ze voor een verhoogd risico op ontstekingen in de darmen zorgen. Iedereen heeft hier mee te maken en iedereen loopt dus het risico op verstoringen in de darmen. Wie darmklachten ervaart, weet vrijwel zeker dat er iets niet lekker loopt.
Snel erbij zijn
Wie weet hoe belangrijk darmen voor onze gezondheid zijn, begrijpt ook hoe belangrijk het is om te weten hoe gezond je darmen daadwerkelijk zijn. Hoe is de immuniteit in de darmen, hoe is het evenwicht in de darmflora, zijn er schimmels of gisten, zijn er ontstekingen? Hoe meer waardes tijdens een darmonderzoek in kaart worden gebracht, hoe nauwkeuriger het beeld is over de gezondheid van de darmen. Zijn bepaalde waardes afwijkend dan kun je deze meestal eenvoudig gericht aanpakken met leefstijl- en voedingsmaatregelen (dus geen medicijnen). Hoe eerder je erbij bent, hoe eenvoudiger. Hierdoor word je niet alleen vitaler en worden eventuele klachten minder, maar je blijft ook gezonder in de toekomst. Als je gezond oud wil worden, dan doe je er dus verstandig aan regelmatig je darmen te laten onderzoeken.
Echte preventie
Met darmklachten gaan we meestal naar de huisarts. Maar die werkt volgens een behandelprotocol waarbij maar weinig darmwaardes worden onderzocht. Dan mis je zoveel waardes dat een goede diagnose niet kan worden gesteld. Dat is ook de reden dat veel mensen met darmklachten het stempel Prikkelbare Darm Syndroom hebben, terwijl dat helemaal niet zo hoeft te zijn. Breng je wel een breed scala aan vitale darmwaardes in beeld, dan krijg je logischerwijs een veel nauwkeuriger beeld van je gezondheid. Dit kan nota bene heel eenvoudig, namelijk via onze ontlasting. Net als in ons bloed is in onze ontlasting alle informatie over onze gezondheid opgeslagen. Een ontlastingsonderzoek is dus de basis van échte preventie, het vertelt hoe het daarbinnen met ons gaat en aan welke knoppen we moeten gaan draaien om gezondheidsklachten te verhelpen en ellende in de toekomst zoveel mogelijk te voorkomen.