Van diabetes tot slechthorendheid: vijf veel voorkomende gezondheidsklachten bij mannen. Maak jezelf niet wijs dat ze vanzelf wel overgaan. Schroom niet: ga er gewoon mee naar de dokter. Er kán meestal iets aan worden gedaan.
Een rekensommetje waar je niet vrolijk van wordt: één op de drie mannen krijgt ergens in zijn leven diabetes type 2, zo heeft het Diabetesfonds becijferd. Diabetes, suikerziekte, is de meest voorkomende chronische ziekte in Nederland en veel mensen lopen ermee rond zonder het in de gaten te hebben. Het is een onzichtbare ziekte en, waarschuwt het Diabetesfonds, levensgevaarlijk bij laat ontdekken. Wees daarom alert en ga naar de huisarts als je meerdere van de volgende klachten hebt: vaak dorst en veel plassen, vaak moe, zomaar snel afvallen, last van ogen (rood, branderig, dubbelzien of wazig), veel honger of juist niet, slecht genezende wondjes, snel kortademig of pijn bij het lopen, vaak misselijk en geregeld overgeven, infecties zoals een blaasontsteking die steeds terugkomen.
Verminderde pompfunctie
Als je wat ouder wordt, een hoge bloeddruk en/of een verhoogd cholesterol hebt en wanneer je te zwaar bent, loop je een verhoogd risico op suikerziekte. Ook heb je een verhoogde kans op hart- en vaatziekten, denk aan hartfalen met een verminderde pompfunctie van het hart. Mannen hebben daar vaker last van dan vrouwen én al op jongere leeftijd. Aanpassing van de levensstijl kan je hart gezond houden: gezond eten, voldoende bewegen, niet roken, weinig of geen alcohol drinken en een goede balans vinden tussen werk- en privéleven. Ook hier geldt: wees alert op de waarschuwingssignalen, zoals aanhoudende pijn op je borst en steken tussen je schouderbladen.
Groeiende prostaat
Echt een ‘dingetje’ waar veel mannen liever niet mee naar de huisarts gaan, zijn problemen bij het plassen. Zonde, want er is zeker wat aan te doen, met medicijnen, door de stijl van leven aan te passen of met een operatie. Problemen kunnen veroorzaakt worden door een groeiende prostaat – bij de meeste mannen van 45 jaar en ouder neemt die in grootte toe. Maar ook prostaatkanker kan een oorzaak zijn, bij mannen is dit is een van de meest voorkomende soorten van kanker. Jaarlijks krijgen tienduizend mannen de diagnose (ruim 70 procent is ouder dan 65 jaar). Een vroegtijdige diagnose is belangrijk.
Geen zin in seks
Misschien nog wel meer dan plasproblemen weerhoudt andere problemen ‘onder de gordel’ veel mannen ervan om naar de huisarts te gaan. Erectieproblemen? Geen zin meer in seks? Denk niet meteen dat het nu eenmaal te maken heeft met de leeftijd. Het kan ook wijzen op een tekort aan testosteron. Bijna veertig procent van de mannen van 45 jaar en ouder heeft klachten die daarmee te maken hebben, en dan gaat het bijvoorbeeld ook om slaapstoornissen, depressie, gebrek aan energie. Een testosterontest kan uitwijzen of er inderdaad een tekort is, een testosterontherapie heeft daarna een positief effect op welzijn en gezondheid.
Gehoor achteruit
Nog een veelvoorkomend probleem bij mannen: gehoorklachten. Bij mannen gaat vanaf het dertigste levensjaar het gehoor achteruit, langzaam, maar altijd nog sneller dan bij vrouwen. Bij mannen van 75 jaar en ouder heeft een derde een gehoorapparaat. Permanente piep in het oor? Of oorsuizen en overgevoeligheid voor geluid? Schroom niet en ga naar de huisarts. En geloof het of niet, maar niet alleen (te) hard geluid, maar ook ongezond eten, alcohol en roken hebben invloed op je gehoor.