Na een niertransplantatie te hebben ondergaan voor een zeldzame nierziekte, voelt Jan Willem (53) zich plotseling beroerd. De huisarts belt de ambulance en hij wordt met spoed naar het ziekenhuis gebracht. Eén van de medicijnen die Jan Willem slikt voor zijn nieren blijkt diabetes te kunnen veroorzaken.
Leven op z’n kop
De niertransplantatie zorgde er in eerste instantie voor dat Jan Willem zich juist beter voelde. “Ik was na de transplantatie eigenlijk heel erg blij met mijn leven, want ik kon mijn hele leven weer oppakken. Het was een nieuw begin.” Dat nieuwe begin werd echter snel de kiem in gesmoord, vertelt Jan Willem. Door de ziekte van Diabetes (type 2) moest hij zijn leven grotendeels opnieuw inrichten. “Mijn leven voordat ik diabetes kreeg was een leven van onbezorgdheid: even gezellig met een vriend of vriendin een drankje doen, even op pad.” Tegenwoordig moet Jan Willem zijn leven daarentegen goed plannen. Wanneer hij bijvoorbeeld een weekend weg wil, moet hij er zeker van zijn dat hij genoeg insuline, spuiten en meetstrips mee heeft. Ook is het altijd de vraag of hij genoeg energie zal hebben.
“Mijn leven voordat ik diabetes kreeg was een leven van onbezorgdheid.”
Sociale beperkingen
De moeheid die gepaard gaat met Diabetes heeft ingrijpende gevolgen voor het sociale leven van Jan Willem. “Diabetes type 2 kan ervoor zorgen dat je heel moe bent en daarom weinig zin hebt in activiteiten. Daardoor kruip je eigenlijk een beetje terug in je schulp.” Dat Jan Willem minder fut heeft om met vrienden af te spreken, staat in sterk contrast met zijn leven vóór Diabetes. “Ik was heel energiek vroeger en ging overal naartoe. Het is moeilijk om aan mensen uit te leggen dat ik nu heel snel moe ben.” Wat Jan Willem ook merkt is dat soms onbegrip is voor zijn beperkingen. Toen hij ging eten bij een vriend, had deze geen rekening gehouden met zijn verzoek om met weinig zout te koken. “Omdat ik weinig had gegeten vanwege de hoeveelheid zout in het gerecht, kreeg ik een hypo. Op de terugweg ging ik naar een snackbar om maar wat te eten. Op dat moment voel je je wel heel alleen.”
Ermee omgaan
Toch heeft Jan Willem manieren gevonden om met zijn ziekte om te gaan. Met behulp van een diëtiste heeft hij zijn dieet aangepast op Diabetes. “Mijn diëtiste verwacht dat ik meer energie krijg als ik mijn gezondere leefstijl doorzet. Ik wil een betere conditie krijgen, bijvoorbeeld door meer te wandelen. Uiteindelijk hoop ik mede daardoor meer vat op diabetes te krijgen, zodat ik een normaler en stabieler leven krijg.