Veel mensen dromen ervan: een eigen vakantiehuis, op een plek waar de zon altijd schijnt. Wie wil investeren in een tweede huis, doet er goed aan zich eerst goed te oriënteren: welk land en wat voor omgeving sluit aan bij jouw situatie? We helpen je een stukje op weg.
Een eigen plek in de zon of de sneeuw is geen gek idee
Met een tweede huis ga je er makkelijker even tussenuit. Inmiddels gaan weer net zo graag op vakantie als voor de Coronapandemie. Volgens het CBS gingen in 2022 maar liefst 10,8 miljoen Nederlanders minstens één keer op vakantie in de zomerperiode. Hoewel meer dan de helft van deze tripjes een buitenlandse bestemming had, kiezen Nederlanders nu vaker voor Europa. Frankrijk blijft favoriet, maar ook Spanje en Oostenrijk zijn populair. Een eigen plekje in deze landen is dus geen gek idee.
Vamos a España!
Wat Spanje en Frankrijk zo geschikt maakt als locatie voor een tweede huis, is de bereikbaarheid. Ook met de auto is de reistijd te overzien. En dat is een must, want met een beperkt aantal vakantiedagen per jaar besteed je je tijd liever niet aan de reis. Een ander belangrijk voordeel is het klimaat. De Spaanse Costa is in voorjaar, zomer én nazomer dé plek voor een zon-, zee- en strandvakantie. Op de Canarische Eilanden, gelegen in het zuiden en ter hoogte van Marokko, schijnt de zon het hele jaar door en blijft het klimaat zelfs in de wintermaanden aangenaam warm. Met een huis in de omgeving van Spaanse steden als Barcelona en Valencia heb je zowel de binnenlandse natuur, de zee en een bruisend stadsleven op een steenworp afstand.
Wintersport
Jouw optrekje hoeft niet in een mediterrane omgeving te staan; ook wintersportgebieden zijn interessant voor vastgoedbeleggers en kopers van een tweede huis. Het kan immers een goede investering zijn. Dat geldt zeker voor Oostenrijk. Het land is niet alleen populair onder wintersporters: sinds enkele jaren trekt het buiten het skiseizoen ook hikers en andere actievelingen. Zeker in populaire gebieden als Salzburgerland, Tirol en Vorarlberg kan de verhuur van je huis dus flink wat opleveren. Bovendien is de waarde van Oostenrijks vastgoed heel stabiel. De huizenprijzen zijn er al zo’n vijftien jaar niet gedaald. Een huis dat in 2010 voor 500.000 euro kostte, is vandaag de dag al meer dan 700.000 euro waard. Verdiep je van tevoren wel even in de wet- en regelgeving; hoewel je in Oostenrijk als EU-burger vastgoed mag kopen, verschilt het per deelstaat of je je onderkomen ook mag verhuren.