Duurzaam, sociaal en gezond begint met het aannemen van een positieve grondhouding. Wat kan anders en beter en wat heb ik nodig om dat voor elkaar te krijgen?
Goede doelen en vrijwilligerswerk vormen de bestanddelen van ons maatschappelijk cement
Een duurzame toekomst begint bij de keuzes die we vandaag maken. In deze speciale editie van Trouw staan vier thema’s centraal die bijdragen aan een betere wereld én aan een gezonder leven. Van slimme oplossingen voor een gezond binnenklimaat tot het verduurzamen van je huis. Het fijne van verduurzamen is dat je je investering weer terugverdient met een lagere energierekening. Je kunt het ook te goed doen. De lucht in de woonkamer, keuken en slaapkamer is vaak vele malen ongezonder dan buiten. Als het huis onvoldoende wordt geventileerd, stijgt het CO2- en fijnstofgehalte. Je merkt het sluipenderwijs, doordat je vaker hoofdpijn hebt, moe bent of een verkoudheid krijgt. Slimme apparaten waarschuwen als de luchtkwaliteit slecht is.
Sociale cohesie
In de natuur kun je tot rust komen, opladen en inspiratie opdoen voor een gelukkig en vitaal leven. Een half uur per dag door de natuur heeft al een positief effect op je (mentale) gezondheid. Met kleine veranderingen of acties kun je een groot verschil maken. Bijvoorbeeld door bewuster te shoppen en te consuminderen. Betaalbaar vervoer, goede doelen en naar elkaar omzien vormen belangrijke bestanddelen van het maatschappelijk cement. Zonder taxi of aangepast vervoer zouden heel veel mensen met een beperking aan huis gekluisterd zijn. Vrijwilligers met dementie hebben het gevoel dat ze er toe doen doordat ze kunnen meehelpen, bijvoorbeeld in de keuken van De Luifel in Heemstede. Met een overheid die moet bezuinigen zijn goede doelen meer dan ooit afhankelijk van donaties om hun goede werk te doen en de sociale cohesie te versterken. Samen kunnen we het verschil maken om de wereld goed achter te laten aan de generaties na ons.