Voor de vergoeding of om de dagelijkse sleur even achter je te laten? Deelnemers aan geneesmiddelenonderzoek hebben daarvoor allemaal hun eigen redenen. Debora doet al ruim twaalf jaar mee: “Met een meerdaags onderzoek ben ik er even helemaal uit.” Onveilig heeft ze zich nooit gevoeld.
Geen nieuwe medicijnen zonder onderzoek. En geen onderzoek zonder proefpersonen. Over die proefpersonen bestaan nogal wat vooroordelen. “Je draagt bij aan de ontwikkeling van medicijnen die andere mensen heel erg kunnen helpen,” zegt Debora (38), die al ruim twaalf jaar aan geneesmiddelenonderzoek deelneemt. “Hoe kan dat nou een taboe zijn?” Debora herinnert zich haar allereerste deelname aan een onderzoek nog goed. “Mijn beste vriendin wilde kinderen, maar dat lukte maar niet. En ik had er inmiddels al vier. Ze wist dat er een onderzoek zou worden gedaan naar vruchtbaarheid en vroeg of ik daar aan wilde deelnemen. Bij mij kwam het immers ‘aanwaaien’. Ik kende dat hele onderzoekswereldje natuurlijk niet, maar heb me aangemeld en meegedaan. Dat beviel me zo goed dat ik het ben blijven doen.”
Zekerheden
Deelnemers aan geneesmiddelenonderzoeken komen uit alle lagen van de bevolking. Iedereen heeft zo zijn eigen reden om mee te doen, zegt Debora: “Je hebt bijvoorbeeld studenten voor wie het een soort bijbaan is of mensen die het beschouwen als een betaald uitje. Dat laatste geldt voor mij. Misschien klinkt het gek, maar met een meerdaags onderzoek ben ik er even helemaal uit. Elk onderzoek is anders, maar er zijn altijd een paar zekerheden. Er is een intake, je gezondheid wordt gescreend, je krijgt een werklijst zodat je precies weet waar je aan toe bent. En verder kun je doen wat je wilt in een ontspannen sfeer. Ik ga bijvoorbeeld lekker veel Netflix kijken, maar er zijn ook studenten die aan hun scriptie werken.”
Gevoel van veiligheid
Onveilig heeft Debora zich nooit gevoeld. “Je hebt alles zelf in de hand en je bent omringd door medici die je goed in de gaten houden. En echt last van een medicijn heb ik eigenlijk nooit gehad, misschien een keertje een lichte misselijkheid of een verminderde eetlust. Eigenlijk krijg je juist een groter gevoel van veiligheid door de medische screening vooraf. Dat is een volledige health check, ook als je uiteindelijk niet meedoet. Je weet dan steeds precies hoe gezond je bent.”