Ook het MKB moet gaan rapporteren volgens de CSRD-richtlijnen. Met het advies en de hulp van 4supplychain wordt dat makkelijk.
Het jonge, dynamische bedrijf 4Supplychain biedt consultancy op het gebied van planning, logistiek en duurzaamheid. Alle bedrijven, van beursgenoteerd tot MKB, worden deze dagen geconfronteerd met de uitdaging om te voldoen aan de CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive), de nieuwe EU-richtlijn voor duurzaamheidsverslaggeving. Voor het ‘Environmental’-aspect, het deel van het CSRD framework dat zich richt op de emissies, wordt het zogenaam- de Greenhouse Gas (GHG)-protocol gebruikt. Hiermee creëer je inzichten hoe je footprint eruitziet en waar de grootste verbeterpunten liggen. Beursgenoteerde MKB-bedrijven moeten vanaf 2026 rapporteren, niet-beursgenoteerde bedrijven die aan bepaalde criteria voldoen * volgen in 2027.
Black box
Volgens consultant en eigenaar van 4Supplychain Jasper Veurink kan de rapportage ingewikkeld zijn. ‘Bedrijven moeten data (laten) verzamelen en dat kost tijd en moeite, en soms ook geld’, zegt hij. ‘En als je je footprint in kaart wilt brengen, moet je álles in kaart brengen, dus ook de emissie van onder andere leveranciers en klanten. In het begin is dat een black box en moet je soms dingen inschatten – 4Supplychain kan helpen om alle data te verzamelen om daarmee je footprint in kaart te brengen.’ Wat het extra lastig maakt, is dat bij de meeste bedrijven meer dan 70 procent van de CO2 uitstoot afkomstig is van de zogenaamde Scope 3 – dit zijn indirecte emissies die het gevolg zijn van de activiteiten van een organisatie, maar uitgevoerd worden door andere partijen in de keten, zoals leveranciers en klanten; bijvoorbeeld transport door derden of emissies van ingekochte producten. ‘Scope 1 en scope 2, respectievelijk de eigen rechtstreekse emissies van een bedrijf (bijvoorbeeld door je vloot bezorg- wagens) en indirecte emissies van je organisatie – zoals elektriciteit voor je kantoren – zijn natuurlijk makkelijker in kaart te brengen. Wij hebben ervaring in het inventariseren van al deze gegevens en kunnen bedrijven advies geven over hoe ze hun CO2 uit- stoot aanzienlijk kunnen verminderen. Scope 3 zorgt voor veel vraagtekens; wij maken een stappenplan om ervoor te zorgen dat bedrijven de benodigde data van derden verkrijgen en er zo- veel mogelijk vraagtekens verdwijnen. Stapsgewijs zorgen we dat bedrijven hun footprint drastisch verkleinen én klaar zijn om te rapporteren.’