U heeft vast weleens nagedacht over uw testament. Heeft u daarbij overwogen om iets na te laten aan een goed doel? Met een nalatenschap aan de Nierstichting maakt u baanbrekend onderzoek mogelijk voor een betere behandeling en op termijn genezing van nierziekten. Zo draagt u samen met ons bij aan een toekomst met gezonde nieren.
Ruud en zijn vrouw Trudy hebben geen kinderen en wilden dat hun erfenis goed terechtkomt. Ze kozen ervoor om na te laten aan de Nierstichting. Ruud: ‘Hun verhaal raakt ons, net als dat goede muziek dat kan doen. Ik kom uit een klassieke muziekfamilie. Als student slagwerk in de muziek maakte ik van dichtbij mee wat ruimte voor vernieuwing kan doen in de kunst. Ik vind vernieuwing belangrijk, ook buiten de muziek. Innoveren kan niet zomaar, er moet wel een heldere en duidelijke visie aan ten grondslag liggen.
Na ons pensioen zijn mijn vrouw en ik bij elkaar gaan zitten. We hebben geen kinderen en wilden liever niet dat wanneer er vermogen overblijft, dit vervalt aan de staat. Door de jaren heen hebben we aardig wat goede doelen gesteund. Deze hebben we onder elkaar gezet, vervolgens zijn we het lijstje stap voor stap afgegaan. We lazen over de vele innovatieve onderzoeken die de Nierstichting financiert, en dat dit de enige weg is naar genezing van mensen die anders ziek worden of blijven. Er is dus altijd geld nodig. Het deed iets met ons, ook al kennen we zelf geen mensen met een nierziekte. Maar dat betekent niet dat we niet kunnen bijdragen. Dus namen we de Nierstichting op in ons testament.
Grappig genoeg geldt zo’n gevoel van verbinding ook in de muziek. Het kan je raken, zonder dat je er iets mee hebt gehad. Muziek laat je niet meer los. Voor ons is het belangrijk dat een ander iets goeds kan doen met dat wat wij nalaten. De Nierstichting wist ons te raken. Ik gun iedereen de tijd om net als ons te bedenken: wat wil ik dat er met een eventuele erfenis gebeurt? Waar komt deze goed tot zijn recht? Het geeft een tevreden gevoel om dit goed geregeld te hebben.’
‘Innovatie is de enige weg naar genezing van mensen die anders ziek worden of blijven. Er is dus altijd geld nodig’
Alvorens Ruud en Trudy besloten de Nierstichting op te nemen in hun testament hebben zij Voortleven aangevraagd, het magazine van de Nierstichting over schenken en nalaten. Ook hebben zij gesproken met relatiemanager Cornelie van Zijtveld over hun wens om met hun nalatenschap aan de Nierstichting bij te dragen aan wetenschappelijk onderzoek.
In Nederland heeft ruim 1,8 miljoen mensen nierschade, vaak zonder het zelf te weten.
En dit aantal blijft stijgen. Als we nu niets doen, is nierschade straks wereldwijd doodsoorzaak nummer 5. Daarom zetten we als Nierstichting actief in op vroege opsporing, voorlichting en innovatief onderzoek. Hierbij kunnen we alle hulp gebruiken.
PERSOONLIJK CONTACT OVER NALATEN
Cornelie van Zijtveld is relatiemanager nalatenschappen bij de Nierstichting. Cornelie: ‘Het is belangrijk om de tijd te nemen om je wensen en mogelijkheden te onderzoeken: wat vind je belangrijk en wat past bij jou? Veel mensen vinden het prettig om in deze oriëntatiefase persoonlijk contact met mij te hebben. Naast dat ik vragen beantwoord over het werk van de Nierstichting en manieren om hieraan bij te dragen, bied ik ook graag een luisterend oor. Want een nalatenschap vastleggen is een emotionele en weloverwogen keuze. Wat veel mensen niet weten, is dat nalaten aan een goed doel vrij is van erfbelasting. Het volledige bedrag komt dus ten goede aan het goede doel. Er zijn veel verschillende motieven waarom mensen iets willen nalaten aan de Nierstichting. Wat ik vaak hoor is ‘iets willen betekenen voor de toekomst’. Dat vind ik zelf altijd een hele mooie gedachte.’
Cornelie van Zijtveld is bereikbaar via 035-697 8000 of cornelievanzijtveld@nierstichting.nl.