De ramen dicht, de kachel aan. De winter biedt de huisstofmijt ideale leefomstandigheden. Voor wie er allergisch voor is, is de impact groot. Huisstofmijtallergie is lastig te herkennen, maar je kunt er, net als bij andere allergieën, wél iets aan doen.
Veertig procent van de mensen heeft een allergie, een aantal dat nog steeds groeit. En toch is het een onderschat onderwerp. Door artsen én door patiënten, zegt Lisa van der Putten, KNO-arts bij Noordwest Ziekenhuisgroep (Alkmaar/Den Helder): “Patiënten denken vaak dat een allergie erbij hoort, dat ze ermee moeten leren leven. Huisartsen en medisch specialisten denken er niet veel mee te kunnen of vinden een allergie niet sexy, het is immers niet levensbedreigend.” De impact is niettemin groot. Van der Putten: “Dat zie je terug in talrijke studies. Kinderen met een allergie die slechter presteren op schooltoetsen, zelfs met medicatie. Of weggebruikers met een allergie die slechter autorijden dan iemand die alcohol heeft gedronken. We lijken niet te zien hoe groot de negatieve invloed van een allergie op ons dagelijkse handelen kan zijn. Zonde, want tegelijkertijd zijn er meer behandelmethoden dan we denken.”
Betere behandeling
Als voorbeeld van een veroorzaker van een luchtwegallergie die zich lastig laat herkennen (zowel door patiënt als door huisarts) noemt Van der Putten de huisstofmijt: “Het beestje nestelt zich in het beddengoed, de vloerbedekking, de gordijnen en leeft van huidschilfers. En het gedijt in vochtige, warme omstandigheden.” Met een afmeting van slechts 0,1 tot 0,6 mm zijn ze met het blote oog nauwelijks waarneembaar. Op zich zijn ze onschadelijk, maar je kunt allergisch zijn voor met name de uitwerpselen van de huisstofmijt. Van der Putten: “Ben je er overgevoelig voor dan krijg je klachten als veel niezen, neusslijmvliezen die gaan zwellen waardoor je slechter door je neus kunt ademen en jeukende, brandende of tranende ogen. Het leidt tot benauwdheid, een piepende ademhaling en het kan ook astmatische klachten geven.” En, voegt Van der Putten daaraan toe: vermoeidheid: “Een erg lastige klacht om te duiden.”
Doorverwijzen
Eerste advies bij het vermoeden van huisstofmijtallergie: maak je huis zo onaantrekkelijk mogelijk voor de huismijt. Van der Putten: “Dat betekent stofzuigen, dweilen, goed ventileren, geen vloerbedekking in de slaapkamer… En daarnaast, als je klachten langer aanhouden, je er niet bij neerleggen, maar de huisarts bezoeken. En terugkomen als een eerste behandeling met de standaardmedicatie onvoldoende helpt.” Huisartsen kunnen de behandeling optimaliseren, bijvoorbeeld door aanvullend ook een neusspray voor te schrijven of oogdruppels. Ze kunnen ook doorverwijzen naar een specialist, bijvoorbeeld naar een KNO-arts. Die heeft meer behandelmogelijkheden, denk aan immunotherapie. Van der Putten: “Dat wordt door huisartsen veelal niet als een behandeloptie genoemd”.
Kom in beweging
Leg je niet neer bij de zorg en de last van een allergie, wil Van der Putten maar zeggen. Kom in beweging, ga naar die huisarts. Laat die allergie vaststellen en sta open voor een behandeling. Van der Putten: “Je past je aan aan hoe je functioneert, ik weet dat het zo werkt. Ik vergelijk het wel eens met een blessure aan de meniscus. Je denkt: als ik maar hard genoeg train, kan ik toch die vijf kilometer lopen. Maar als je je probleem serieus neemt en behandeling zoekt, zou je misschien ook de marathon kunnen lopen. Een allergie heeft op zoveel dagelijkse bezigheden een negatieve invloed, je ziet het pas als het verandert.”