Het water is onvoorspelbaar. Een middag op het water kan zomaar veranderen van een droom in een nachtmerrie. Het is daarom belangrijk om als watersporter goed voorbereid te zijn. Natuurlijk staan de maritieme redders van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) bij spoed en problemen altijd voor je klaar. Maar een goede voorbereiding kan een hoop pech voorkomen. KNRM geeft zeilers en motorbootvaarders 7 tips voor een behouden vaart.
1. Check de weersverwachting
Check het weerbericht voor je vertrekt en stel je reis uit als dat verstandig is. Maak daarnaast een vaarplan plus een alternatieve route. Kijk voor de actuele weersverwachting, wind, golfhoogten en het maken van een vaarplan in de KNRM Helpt app.
2. Controleer je boot
Controleer je zeilschip of motorboot van onder tot boven: zijn de motor en accu’s in goede conditie? Werkt de apparatuur, de marifoon en de verlichting? Kijk ook of de tuigage en zeereling goed vastzitten, de veiligheidsmiddelen in orde zijn en de kaarten up-to-date.
3. Geen voortstuwing?
Laat de motor het afweten? Blijf kalm. Hijs de zeilen of gooi het anker uit op een veilige positie. Los het probleem zelf op of vraag passanten om een sleepje. Bij direct gevaar alarmeer je de Kustwacht, voor hulp zonder spoed kun je contact opnemen met de KNRM. Daarnaast zijn ook andere maritieme hulpverleners beschikbaar. Voor een overzicht kijk op de website van de Nederlandse Kustwacht: https://www.kustwacht.nl/hulp
4. Draag een reddingsvest
Als je overboord valt door een onverwachte beweging of de klap van een giek of zeil, is de kans groot dat je bewusteloos in het water belandt. Een reddingsvest is dan je laatste redmiddel. Laat iedereen aan dek altijd een reddingsvest met kruisgordel dragen. Kijk op www.knrm.nl/reddingsvest
5. Navigeren kun je leren
Een verouderde navigatiekaart of matige kennis van het vaargebied is vaak de oorzaak van een stranding of aanvaring. Laat je niet verrassen en zorg dat je altijd actuele (al dan niet digitale) kaarten aan boord hebt. En denk voor vertrek na over een alternatieve route.
6. Informeer je gasten
Heb je gasten aan boord die zelf nooit varen? Hun onervarenheid kan onbewust tot gevaarlijke situaties leiden. Vertel de gasten over de veiligheidsregels aan boord en de manier waarop de boot reageert. Laat de stuurman hier ook rekening mee houden.
7. Batterij op tijd vervangen
Elektronische bakens bevatten een batterij met verloopdatum. Een baken met verlopen batterij is net als verlopen vuurwerk: onbetrouwbaar. Communiceer je via je smartphone? Zorg dan voor een volle batterij en een oplaadmogelijkheid, zoals een powerbank.
Meer tips en informatie vind je op www.knrm.nl/veiligheid