Kip is de meest gegeten vleessoort in de wereld, onder meer dankzij de toenemende vraag naar hoogwaardige eiwitten. Het grote voordeel is de lage CO2-footprint. Kip is qua waterverbruik zelfs duurzamer dan veel groenten en fruit, zoals avocado of banaan.
De Nederlandse pluimveesector loopt qua verduurzaming en dierenwelzijn voorop in de wereld. De sector heeft zelfs speciale protocollen om het dierenwelzijn te bevorderen tijdens warmere periodes. Alleen beweegt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) niet mee om de maatregelen uit te voeren, vertelt Gert-Jan Oplaat, voorzitter van de Nederlandse Pluimveeverwerkende Industrie (NEPLUVI) en BBB-senator in de nieuw beëdigde Eerste Kamer. ‘De sector is bereid om op tropenroosters over te stappen, om het vervoer voor de slacht plaats te laten vinden op de koelere uren van de dag. Om dit mogelijk te maken is verruiming van de openingstijden van de slachterijen nodig.’ Dat lukt niet, omdat de NVWA alleen overdag toezicht tijdens de slacht wil houden en soms zelfs overdag geen NVWA-dierenartsen beschikbaar zijn, waardoor de slacht stil komt te liggen. ‘We doen er alles aan om planningen zo goed mogelijk in te regelen voor een zo optimaal mogelijk dierwelzijn en verwachten op zijn minst van de NVWA dat zij hierin niet de frustrerende factor is,’ verklaart Oplaat. ‘De NVWA is de afgelopen jaren gepolitiseerd. NVWA-inspecteurs lopen als een Sherlock Holmes rond en doet aan negatieve framing in de berichtgeving, terwijl zij objectieve onafhankelijke toezichthouders moeten zijn. Als ik dat aankaart bij de minister krijg ik te horen dat hij daar niet over gaat en dat de NVWA onafhankelijk is. Ondertussen worden bedrijven vermalen in het systeem.’
Hoogwaardige eiwitten
De Nederlandse pluimveesector biedt werk aan 11.000 mensen en vertegenwoordigt een exportwaarde van 4 miljard euro. Jaarlijks importeert de EU 850 duizend ton pluimveevlees. Als het Mercosur-handelsverdrag met Zuid-Amerika doorgaat, komt daar nog eens 180 duizend ton bij. ‘Dat kan onze markt niet verwerken en zal leiden tot verdringing. Ik ben een voorvechter van vrijhandel, zolang het product aan dezelfde normen voldoet. Maar de geïmporteerde kip is op meerdere aspecten van lagere standaarden. De Nederlandse agro-sector is daarentegen op vele fronten de duurzaamste uit de wereld. Zowel op het gebied van milieubelasting als op het gebied van dierenwelzijn. Dat brengt kosten met zich mee.’ Europese pluimveehouders moeten onder meer concurreren met ondernemers uit Zuid-Amerika, die niet aan de Europese standaarden rondom dierenwelzijn of antibiotica en voedselveiligheidseisen hoeven te voldoen.’ Voor de consument is prijs het allerbelangrijkst, blijkt uit EU-onderzoek, vertelt Oplaat. ‘Op het moment dat een product 5% duurder wordt, haakt de consument af. Biologisch is heel veel markt kwijtgeraakt sinds de inflatie. In Duitsland wordt geen biologisch ei meer verkocht. Dus je kunt wel aanvoelen wat er gebeurt als er straks goedkopere import bijkomt. Onze producten worden uit de markt gedrukt, met alle gevolgen voor de transitie van de sector.’ Om een hoog niveau van dierenwelzijn na te streven en om een gelijk speelveld voor onze boeren te kunnen behouden, is inzet van de overheid dus keihard nodig.