Nu het aantal licht- uren in een dag daalt en het buiten kouder wordt, neemt het aantal inbraken toe. Met een paar preventieve maatregelen maak je het binnendringers lastiger en breng je de feestdagen zorgeloos door.
Jaarlijks is er van november tot en met februari een piek in het landelijke inbraakcijfer (bron: Politiekeurmerk). De donkerte van de wintermaanden zorgt ervoor dat inbrekers onder beschutting van de duisternis makkelijker hun slag kunnen slaan.
Tijdrekken
Elke dag worden er in Nederland rond de 136 inbraken gepleegd (bron: NIPW). Tijdens winterse feestdagen zoals Kerst en Oud & Nieuw loopt dit cijfer verder op. Het treffen van voorzorgsmaatregelen kan daarom absoluut geen kwaad. Met een aantal stappen maak jij je huis beter bestand tegen inbrekers en voel je je veiliger. Het eerste advies is heel eenvoudig: trek niet simpelweg de deur achter je dicht, maar doe deze goed op slot – ook als je eventjes de deur uit gaat voor een boodschap of om de hond uit te laten. Het overgrote deel van alle inbraken wordt gepleegd door ‘gelegenheidsplegers’ (bron: Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid).
Dit type inbreker ziet zijn kans schoon omdat de gelegenheid zich voordoet. Laat daarom zo min mogelijk aan het toeval over. Vergeet niet om ramen dicht te doen en laat de achterdeur niet openstaan wanneer je het huis verlaat. Over het algemeen is het zo dat hoe langer een inbreker erover doet een huis binnen te komen, des te waarschijnlijker het is dat hij of zij het proberen opgeeft.
Gemiddeld trekt een inbreker er niet meer dan drie minuten voor uit om een huis binnen te raken. Door je huis goed vergrendeld achter te laten rek je tijd, en tijd betekent in dit geval eiligheid.
Zonder buit ervandoor
Als een inbreker er dan toch in is geslaagd het huis binnen te komen, is het van belang dat jouw meest waardevolle spullen niet worden meegenomen. Leg dingen ie kostbaar zijn daarom als dat mogelijk is uit het zicht en berg ze goed op. Of bewaar waardevolle spullen en spullen met emotionele waarde in een gehuurde kluis. Schroom vooral niet om 112 te bellen wanneer zich bij jou of je buren een verdachte situatie voordoet. Dat het een inbreker is gelukt jouw huis binnen te komen, betekent nog niet dat deze er ook met de buit vandoor kan gaan. Als er snel genoeg alarm wordt geslagen, kan de politie op tijd ter plaatse zijn om de inbreker staande te houden.
Waarom een kluis?
“Iedereen heeft waardevolle spullen, alleen realiseren veel mensen zich dat niet. Veel spullen hebben geen fi nanciële waarde, maar vooral een emotionele, historische waarde. Spullen waar je veel aan hecht of die generaties lang in de familie zijn. Die wil je niet verliezen. In huis bewaren is riskant. De meeste verstopplekken zijn ook bekend bij inbrekers.” Is een kluis niet vooral iets voor rijke mensen? “De perceptie is dat je veel geld moet hebben en rijk moet zijn. En dat een kluis duur is, want voor rijke mensen. Dat is niet waar. Je huurt bij ons een kluis vanaf 10 euro per maand. Het is niet alleen een veilige plek voor sieraden, maar bijvoorbeeld ook voor documenten, usb-sticks of dierbare foto’s. Vaak realiseer je je pas dat hoe waardevol iets is als het is gestolen of verloren is gegaan bij een brand.”
Waarom bij De Nederlandse Kluis?
“Wij zijn volledig gefocust op het aanbieden van bankkluizen. De Nederlandse Kluis is uitgegroeid tot een autoriteit rond het opbergen van waardevolle spullen. Onze beveiliging is van het allerhoogste niveau. Fysiek, met muren van minimaal een meter dik en stalen deuren, tot de beste beveiligingstechnologie.
Onze meldkamer is direct verbonden met de meldkamer van de Politie. We hebben 40 vestigingen en ruim 75.000 klanten, die ons waarderen met een 9,3. Banken zijn gestopt met verhuur van kluizen en andere partijen hebben vaak maar één vestiging.”