Van kennis van en grip op de CO2-footprint tot de levering van volledig circulaire producten: IT-specialist Dustin neemt het voortouw in het aanbieden van duurzame IT-oplossingen voor bedrijven en organisaties.
Duurzaamheid in de IT, het is een thema dat onontkoombaar spéélt bij bedrijven en organisaties. Bij IT-specialist Dustin merken ze het dagelijks aan de specifieke vragen uit de markt. Wat is de footprint van onze hardware? En hoe zit het eigenlijk met het energieverbruik van onze IT-infrastructuur? Het zijn relevante en uiterst actuele vragen, niet in het minst door CSRD-richtlijn die centraal staat in de Green Deal van de Europese Unie. Deze vereist straks dat bedrijven rapporteren over de impact van hun activiteiten op mens en milieu. Een belangrijke ontwikkeling: om succesvol te zijn en te blijven, is duurzaamheid een thema dat bedrijven pro-actief moeten gaan benaderen. Ja, dat vraagt om kennis en inzicht. En nee, dat hoeft geen obstakel te zijn. Bij IT-specialist Dustin is duurzaamheid een thema dat op een vanzelfsprekende manier is geïntegreerd in het aanbod. Door bij producten informatie toe te voegen over de footprint. Door te wijzen op de mogelijkheid van duurzamere alternatieven (wist u dat chromebooks 46% energiezuiniger dan vergelijkbare devices en ook nog eens een langere lifecycle hebben?). En door het mogelijk te maken om producten opnieuw te gebruiken en zo de eWaste tegen te gaan.
Beter geholpen
Dustin helpt je ook bij het efficiënter inrichten van je IT-infrastructuur. Wat heb je écht nodig, en wat niet? Het werkt bijvoorbeeld een stuk makkelijker als je kunt werken op een laptop die afgestemd is op jouw gebruik, dus zonder allemaal toevoegingen die toch ongebruikt blijven. Dat is ook nog eens een stuk duurzamer! Dustin zorgt ervoor dat de producenten uit de toeleveringsketen met wie wordt samengewerkt voldoen aan de eigen hoge duurzaamheidsdoelen. Daarbij speelt ook circulariteit een rol. Hoe zit het met het aandeel gerecycled materiaal waarvan de producten gemaakt zijn? Kunnen ze gerepareerd worden en ook weer gerecycled? Of: kan de behoefte misschien opgelost worden met een dienst?
Systeem van takeback
Mooi voorbeeld van circulariteit is het takeback systeem van Dustin. Gebruikte producten worden door Dustin opgehaald en hergebruikt of gerecycled, wat weer zorgt voort een stuk minder afval. IT-producten die klanten hebben opgebruikt worden ingezameld. Dustin repareert ze en geeft ze een tweede leven. Wat niet kan worden gerepareerd, wordt op een verantwoorde manier gerecycled. Met takeback verleng je de levensduur van producten. Daarmee wordt CO2-uitstoot bij het maken van nieuwe producten vermeden en hoeven er ook geen nieuwe mineralen te worden gewonnen. Het takeback systeem van Dustin is voor grote en kleinere klanten ook een win-winsituatie: door de aanschaf van een goedkoper tweede-leven device bespaar je op je kosten én lever je een bijdrage aan de duurzaamheidsdoelstellingen van je bedrijf.