Grote tv’s zijn steeds gewilder. Steeds meer mensen kiezen voor een 65 inch tv (165 cm). Het scherm is lekker groot en je wordt meegesleept in wat je kijkt. De beeldkwaliteit van de tv’s wordt steeds beter. Een nieuwe technologie voor de ultieme surround sound voor het optimale thuisbioscoopgevoel is Dolby Atmos, waarbij het geluid zich door de ruimte verplaatst.
Door Covid-19 zijn we meer aan huis gekluisterd en massaal films en series gaan streamen. Omdat gezinnen meer tijd met z’n allen thuiszitten en smaken verschillen, neemt het aantal tv’s in huis toe. Jongeren streamen videos vaak via de smartphone maar willen na anderhalf jaar ook een eigen tv. Dit is een goed moment om een nieuwe tv met soundbar te kopen, voordat de levertijden langer worden en de prijzen omhoogschieten door het tekort aan computerchips en stijgende grondstof- en containerprijzen.
Kleurintensiteit
Met het succes van streamingdiensten als Netflix, Videoland en Disney+ is het niet zo gek dat je als consument nog eens kritisch naar je tv en audio kijkt. Misschien is het toch wel lekker als het scherm net één maat groter is en de beeldkwaliteit en het geluid kunnen ook wel wat beter. Waarom ook niet? Door de verschillende lockdowns hebben we lekker kunnen sparen. Dus dit is een mooi moment. “Het is niet alleen groot, scherp en plat qua nieuwe generatie televisieschermen,” vertelt Menno Visser, tv- & audiospecialist bij Expert. “Fabrikanten zijn bezig met het beeld steeds mooier te maken.” Dankzij snellere processors wordt de intensiteit van het beeld versterkt. De kleurweergave wordt steeds verfijnder. Als voorbeeld noemt Visser een natuurfilm met de Afrikaanse savanne als decor. “Kleine aanpassingen zorgen ervoor dat de gazelle scherper in beeld komt en de kleuren van de savanne helderder, zodat het nog echter wordt.” Steeds meer tv’s hebben ingebouwde lichtsensoren, die de sterkte van het (dag)licht en de kleur meten en met tweaks zorgen voor de beste beeldinstelling. Een nieuwe ontwikkeling bij LCD-tv’s zijn mini-leds rondom het LCD-paneel voor een optimale beeldkwaliteit.
Thuisbioscoopgevoel
Hoe goed de nieuwste generatie tv’s ook zijn, met de ingebouwde speaker haal je geen audiokwaliteit in huis. Doordat de tv’s plat en compact zijn, is er weinig plek voor het geluidssysteem. De kwaliteit is prima voor het volgen van een talkshow, maar een gemiste kans bij series, films, muziek en videogames. Een soundbar is daarom een min of meer essentiële uitbreiding voor een optimale beleving. Het voordeel is het compacte formaat en ook de prijs. Het is goedkoper en neemt minder volume in dan een home cinema set. Je plaatst het onder het scherm of bevestigt het aan de wand. Visser adviseert voor het ultieme thuisbioscoopgevoel de aanschaf van Dolby Atmos. “Het geluid komt niet alleen van voren, maar gaat ook naar boven en opzij, waardoor het geluid ‘meebeweegt’, bijvoorbeeld als er een auto komt aanrijden. Het is bijna 3D-geluid, echt heel indrukwekkend, het geluid kan zelfs achter je klinken.”
Noice cancelling
Door het thuiswerken en videovergaderen is de vraag naar koptelefoons de afgelopen anderhalf jaar geëxplodeerd. Het is de perfecte oplossing om je af te sluiten van je omgeving als je ook nog kleine kinderen thuis hebt rondlopen. De kwaliteit van de koptelefoons heeft een enorme sprong gemaakt. Met name op het gebied van ‘noise cancelling’, het dempen van omgevingsgeluiden. Naast de meer traditionele modellen winnen de ‘true wireless’ oordopjes aan populariteit.