Te duur, te veel patiënten, te weinig zorgprofessionals: de zorgsector ligt onder druk. Dit vraagt om slimme oplossingen om de zorg toegankelijk en betaalbaar te houden. Bijvoorbeeld door in te zetten op preventie en innovatie.
‘’Innovatie en preventie: motor van de zorgtransitie.’’
Carla Vos, directeur van de VIG: ‘’Onze zorgsector staat voor immense uitdagingen: vergrijzing, een toename van chronische ziekten en financiële druk. Tegelijkertijd neemt het aantal beschikbare zorgprofessionals af, waardoor we geconfronteerd worden met een dreigend zorginfarct. Mijn missie is het bevorderen van duurzame zorg, waarbij we niet alleen streven naar de beste behandeling voor patienten in ziekenhuizen, maar ook inzetten op preventie en zorg dichtbij de patient.
Innovatie en passende zorg zijn daarvoor van essentieel belang. Behandelingen die ervoor zorgen dat patiënten sneller naar huis kunnen terugkeren of zelfs ziekenhuisopnames voorkomen, kunnen de druk op ons zorgpersoneel verlichten. Ook door het juiste gebruik van geneesmiddelen zijn enorme verbeteringen mogelijk. Dit is niet alleen beter voor de patient, maar leidt tot een vrijere beschikbaarheid van zorgverleners. Hierdoor kunnen we maar liefst 8-14 procent van het huidige tekort aan zorgpersoneel wegwerken.
Vanuit het genetische profiel van de patient en de toenemende inzet van biomarkers bij diagnostiek kunnen we steeds beter voorspellen wat een geneesmiddel zal doen. We zijn daarmee op weg naar een toekomst waarin gepersonaliseerde behandelingen steeds meer de norm zijn.
Dat gaat samen met een stevige focus op duurzaamheid. De zorg heeft flinke impact op het milieu, en klimaatverandering heeft weer grote gevolgen voor de volksgezondheid. Daarvoor hebben we met diverse zorgpartners de Green Deal ‘Duurzame Zorg’ ondertekend waarbij milieubelasting tot de zorg tot een minimum wordt beperkt. Hierbij worden ambitieuze doelen gesteld, waaronder het reduceren van medicijnresten die in het milieu belanden.