Komende feestdagen komen weer de mooiste gerechten op tafel, waarbij we als sterren- chefs in de dop helemaal kunnen losgaan. Voor de bereiding kunnen we dankzij onze boeren en tuinders over veilige, smakelijke en duurzame producten beschikken.
De overdadigheid op tafel is niet nieuw: ook in de zeventiende eeuw waren de feestmalen overvloedig. Het rijke aanbod is vastgelegd op de stillevens van de Nederlandse en Vlaamse meesters en de wonderlijke composities van de Italiaanse kunstschilder Giuseppe Arcimboldo. Dankzij de groeiende welvaart en wereldwijde handel was sprake van een enorme variëteit aan voedsel zoals vis, kaas, oesters, fruit en luxeproducten. De Nederlander had in de zeventiende eeuw de beste en meest gevarieerde voeding van alle Europeanen. Net als nu.
Een manier van leven
Nederland behoort tot de wereldtop als het gaat om het produceren van eten. De sector is een belangrijke exportmotor. In 2024 bedroegen de totale verdiensten aan de export van land- bouwgoederen 47,4 miljard euro (bron: ‘De Nederlandse agrarische sector in internationaal verband’ editie 2025). Voor boeren, tuinders, telers en kwekers is hun werk geen baan of onderneming. Het is hun (manier van) leven. Dat staat onder druk. In een interview breekt LTO-voorzitter Ger Koopmans een lans voor de sector.






